Martin Wannholt, partiledare för Demokraterna. Foto: NORA LOREKMartin Wannholt, partiledare för Demokraterna. Foto: NORA LOREK
Martin Wannholt, partiledare för Demokraterna. Foto: NORA LOREK
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREKCsaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK
Csaba Perlenberg

Be om ursäkt, Wannholt

Publicerad

Västlänken skulle aldrig byggas. Mark- och miljööverdomstolen skulle aldrig tillåta det. Martin Wannholts tvärsäkerhet har länge varit politiskt kapital. Det är inte vatten värt längre.

Martin Wannholt har gjort en andra politisk karriär på att inte bara äta kakan och behålla den utan även lyckats med konststycket att hitta ett tredje användningsområde: Sälja den till de hungrande, kritiska Västlänken-massorna. Hans huvudnummer har varit ett jämmer som Martin Wannholt mycket skickligt har kunnat använda som politiskt förförelsenummer för att linda en mycket specifik och djupt skeptisk väljargrupp runt sitt finger.

 

I huvudsak har hans politiska projekt haft två parallella spår:

1. Vara mot Västlänken utifrån i stort sett alla tänkbara anledningar.

2. Uppvisa en total överlägsen visshet om att Västlänken är ett sådant hemskt projekt att det givetvis självklart kommer att stoppas av högre juridiska instanser.

 

Hur det andra går ihop med det första är mycket oklart. För varför ska man behöva agitera mot något som man ändå är tvärsäker på kommer att stoppas och aldrig bli verklighet?

 

Martin Wannholts argumentation har varit spretigt desperat och faller på sin egen motsägelsefulla orimlighet. En djupdykning i yttrandeprotokollen från den gångna mandatperioden i Göteborgs fullmäktige, i kombination med ett par mediecitat, målar en fascinerande bild av en politiker som inte bara fått fel - utan som använt sin tvärsäkerhet som politiskt kapital. 

 

• "Det kommer att bli svårt att leverera det här projektet, det är jag helt övertygad om.” 26 februari 2015.

Övertygelse är dock inte fakta.

 

• "Fru ordförande, fullmäktige! De av er som tror att jag ska stå två minuter här och prata om Västlänken får jag göra besvikna. Den debatten förs inte lämpligen mer i detta forum. Det ser jag inte som så meningsfullt.” 15 juni 2015.

Martin Wannholt kunde hålla sig i tre månader. Sen hade han visst ändrat sig:

• "[…] jag känner ett enormt stöd för alla oss som arbetar för att ompröva Västlänken. Det stödet är riktigt stort och det fortsätter att växa. Debatten är inte slut. Tunneln har inte börjat byggas. Med stor sannolikhet kommer den inte att byggas." 10 september 2015.

Sannolikheten för att Martin Wannholt hade rätt i denna fråga var rätt så låg redan då.

 

• "Förlamningen ligger som en död hand över projektet. Tack och lov tror jag fortfarande på att det aldrig kommer att genomföras.” 10 september 2015.

Skam den som ger sig.

 

• "Ja, Anneli, det har inte gått fort – men det har gått riktigt fel kan jag tala om. Jag tänker komma till det.

I en replikväxling den 28 februari 2016 med Anneli Hultén (S), före detta kommunstyrelseordförande i Göteborg, erkände därmed Martin Wannholt att projektet varit förankrat, utrett och berett sedan 2001.

 

• "Vi är helt övertygade om att den kommer att falla i domstolsprövningen. Den kommer finnas med i valrörelsen – som ett yttersta bevis på klantighet", sade Martin Wannholt i en intervju med Göteborgs-Posten den 4 maj 2017 då han meddelade att han startade sitt nya parti Demokraterna. Helt övertygade är inte något som väljarna bör vara kring Wannholts förmåga att läsa de politiska tebladen.

 

• "[...] oavsett vad man kan tycka om Västlänken ligger den fast i Miljödomstolarna. Om man mot förmodan skulle få godkänt blir byggstart 2019." […] "Sedan vill jag bara säga när det gäller Västlänken: Den klarar inte regeringens tillåtlighetsvillkor och den backar när det gäller kapacitet. Så vad mig anbelangar är jag väldigt trygg med att den stoppas i domstol!" '

Trygghet kan väljare dock inte känna över Martin Wannholts förmåga att formulera politiska profetior, som den 19 juni 2017.

 

• "De har konstigt nog inte förstått att Västlänken ligger pausad i miljödomstolen över valet, så det blir ingen byggstart under 2018." Martin Wannholt till den lokala sajten Spanaren.se den 13 december 2017 om att de andra partierna inte skulle förstå att Västlänken inte skulle få klartecken under 2018 och inte komma loss ur miljödomstolen innan valet.

 

Martin Wannholt har inte bara haft fel i stort sett varje gång han uttalat sig om att Västlänken skulle stoppas av olika instanser. Han har också haft enormt stor otur. Att Mark- och miljööverdomstolen under måndagen meddelade att Västlänken visst då får byggas, var spiken i kistan för Wannholts politiska trovärdighet. Det går nämligen inte framöver att föra en rimlig politisk argumentation om att projektet går att stoppa. 

 

Hittills har Martin Wannholt nöjt sig med att vara en politisk opportunist, som efter förra valet manövrerade och räddade sig kvar som elitpolitiker under en hel mandatperiod - detta genom att svika sitt före detta parti Moderaterna och kuppa sig kvar som politisk vilde i kommunstyrelsen. I praktiken har han låtit Göteborgs skattebetalare bekosta hela uppbyggnaden av det nya partiet medan han varit partilöst oppositionsråd - en ynnest som ingen svensk politiker tidigare haft. Men är han beredd att hålla fast väderkvarnsmotståndet in absurdum?

 

Martin Wannholt borde be om ursäkt för den tvärsäkerhet som gett många Västlänken-skeptiska väljare falskt hopp om att projektet skulle stoppas. Hans benhårda envishet har för många aktivister och VL-motståndare varit ett politiskt alibi. Allt för att aktivera en politisk väljarbas inför valet 2018. Priset borde bli högt: Vilken Göteborgsväljare ska våga tro på honom nu? 

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER