Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Barn ska inte vara skuldsatta för livet

Slottsskogshallen.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Barn är barn är barn och kan inte hållas livslångt ansvariga för misstag som gjorts under barndomen.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Oj, titta hur tjock dimman är!

 

Tyvärr var det inget hösttecken när bilen lämnat Linnéplatsen bakom sig och kördes vidare ut på Dag Hammarsköldsleden, en loj och trafiklugn söndagskväll. 

 

Röklukten trängde sig in i bilen alltmedan den gråklibbiga brandröken flöt in över och suddade ut ledens lika grå körfält. I motsatt körriktning; en brandbil i hög hastighet med blåljusen ömsom varnande, ömsom lugnande.

 

Ett stenkast bort kämpade brandförsvaret med den eld som bitit sig fast i Slottsskogshallen - och lyckades hindra den från att sprida sig till intilliggande bebyggelse. Senare kom den för civilsamhället viktiga hallen att brinna ner till grunden. 

 

Bland den pyrande askan: Förvridna idrottsredskap och förkolnade drömmar.

 

Men bortom den monetära bördan finns de föreningar, barn och idrottsaktiva som nu drabbas hårt av att deras älskade träningshall ryckts bort. 500 motiverade och engagerade ungdomar, däribland flera på elitnivå, behöver nu nya träningsmöjligheter. Dessutom har flera föreningar förlorat sina kanslier, vilket är ett hårt slag mot alla välskötta organisationers hjärta: Administrationen som möjliggör långsiktighet och slitsam passion.

 

Men säg den prövande tid som inte aktiverar kamratskap och solidaritet: Förslag och initiativ om hjälp och tillfälliga lösningar gällande lokaler och träningstillfällen har redan setts på olika håll i lokala medier.

 

Än en gång blir vi påminda om att idrottens mest prövande stunder även är dess mest starka ögonblick. Olika grenar må ha olika behov, men sportsmannaskapet är gränsöverskridande. Ibland tävlar man mot varandra, men man hjälper alltid varandra vid allvarliga stunder. 

 

På så vis är idrottens natur elementärt: Motgångar möts med omtag och nystarter. Så väl individuell som kollektiv förlust är ett självklart inslag i den idrottsliga vardagen. Att motgången nu är betydligt större och mer långtgående än att tappa poäng i en omgång eller förlora en match eller final, betyder inte att principen förlorat sin betydelse.

 

Torka tårarna. Återhämtning. Och sen: Ta sats och upp på banan igen. Svetta bort smärtan. Högre, snabbare, bättre. Igen och igen.

 

Omtag är också en form av andra chans, en möjlighet till förbättring. Inte minst för barn.

 

Det finns många frågor att besvara kring de två tolvåringar som enligt polisen berättat att de kan ha startat en brand i anslutning till Slottsskogshallen. Utredningar får framöver reda ut vad som hänt - och varför. 

 

Oavsett förklaring är det en djup tragedi för alla inblandade. Att kammaråklagaren har inlett en utredning enligt lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare, är förståeligt.

 

En sak som torde stå klart är att det är djupt orimligt om barn och minderåriga, eventuellt i detta fall men även andra, skulle avkrävas livslånga ekonomiska straffbördor för vad som förvisso är ödesdigra misstag, men som är gjort i barndomens svagaste stund.

 

I vredens och besvikelsens strävan efter skuldbeläggning och utmätande av straff, får det inte bortglömmas att barn inte är vuxna och således inte fullt förmögna att förstå konsekvenserna av sina handlingar - hur allvarliga, långtgående och kostsamma de än må vara. 

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.