Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Csaba Perlenberg

Australien ett föredöme gällande virusbekämpning

Kan bli verktyg i kampen mot corona.
Perth, Australien.
Foto: SHUTTERSTOCK
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Medan smittan stegrat i Strömstad stängde australiska Perth ned i fem dagar efter ett misstänkt fall av smitta. Sverige har mycket att lära av Australien.

OPINION. Strömstad har varit i blickfånget under den senaste veckan. Medan smittspridningen har minskat i stora delar av Västra Götalandsregionen under flera veckors tid, har Västkustpärlan i stället utmärkt sig med en stegrande smittspridning. Antalet smittade per 10 000 invånare i regionen har varit högst i Strömstad under de två senaste veckorna, 46 förra veckan och 49 veckan innan det.

Som resultat införde den västsvenska kommunen lokala restriktioner tidigare i veckan. Högstadielever får studera på distans, kommunens offentliga kultur- och fritidslokaler stängdes ner och all barn- och ungdomsträning ska ske utomhus. 

En teori som presenterats gällande den höga smittspridningen i Strömstad är att kommunen varit förhållandevis förskonat sedan tidigare, och därmed finns det ett lägre skydd bland Strömstads invånare. 

I Sverige har åtgärderna mot coronasmittan varit relativt skonsamma. Fortfarande tillåts restauranger hållas öppna, om än med alkoholrestriktioner från klockan 20. Kollektivtrafik har munskyddskrav under rusningstid och avståndskrav finns i butiker, matvarubutiker och shoppingcenter. Det går inte att hävda annat än att det är ett generöst förhållningssätt till en dödlig smitta – troligtvis alldeles för tillåtande och senkommet. De svenska dödssiffrorna talar sitt tydliga språk.

Annat är det i Australien, där lockdowns blivit vardagsmat. De olika delstaterna har hanterat sina virusutbrott på olika vis, men nog är det intressant att jämföra Sveriges hantering och exempelvis Strömstads utbrott med vad som inträffade i den västaustraliska staden Perth för några veckor sedan.

Efter att en vakt som arbetade vid ett Sheraton-hotell som fungerade som karantänboende misstänktes ha blivit smittad av corona, bestämdes att tvåmiljonersstaden skulle stängas ner under inledningsvis fem dagar med start förra söndagen.

Mark McGowan, delstaten West Australias guvernör, tog beslutet om nedstängningen av Australiens fjärde största stad. Att det var det första fallet av smitta som delstaten påträffat utanför karantänlokaler på hela 10 månader bidrog till den omedelbara nedstängningen. 

Vi tar det igen: Efter ett enda misstänkt fall av corona stängdes en stad med två miljoner invånare ner för fem dagar. 

För att jämföra: Under fredagen rapporterade Folkhälsomyndigheten 87 nya coronarelaterade dödsfall, sammanlagt 12 115 sedan den 11 mars förra året. I Australien har det ”endast” skett 909 coronarelaterade dödsfall, i en befolkning bestående av s 25 miljoner personer. Att Australien i praktiken avskurits från omvärlden med ett nära intill komplett förbud för internationella besökare har givetvis varit en bidragande faktor. Dessutom har återvändande australier tvingats isolera sig i karantän under två veckor. 

Australien har bevisat att korta, hårda nedstängningar i kombination med noggrann smittspårning leder till effektiv virusbekämpning. När pandemin väl är över borde det avlägsna landets pandemibekämpning vara en förebild inte minst för Sverige att ta efter.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida

Se också:

Sir Tomas Moore, 100, hyllas av premiärminister Boris Johnson.