Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Csaba Perlenberg

Äsch, det var bara risk för rikets säkerhet

Anna Johansson (S), toppkandidat för S i Göteborg i höstens riksdagsval.
Foto: ERIK SIMANDER/TT
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Att Socialdemokraterna i Göteborg gör Anna Johansson till toppkandidat inför riksdagsvalet är förbluffande.

I början av 2000-talet fattade regeringen beslut om att tilldela pass utfärdade i täcknamn till ett 30-tal svenska hemliga agenter vid KSI, Kontoret för särskild inhämtning. KSI är underställda den militära underrättelsetjänsten Must. Agenternas identiteter inkluderat namn och foto röjdes då IBM tog över Transportstyrelsens IT-drift. Detta enligt Svenska Dagbladet.


Röjningen av de hemliga operatörernas sanna identiteter utgör ett potentiellt mycket allvarligt självmål mot rikets säkerhet. Men det var givetvis inte de enda konsekvenserna efter det att IBM i maj 2015 fick tillgång till Transportstyrelsens registerinformation. Att körkortsdatabasen riskerat komma på villovägar då IBM:s underleverantörer inte varit säkerhetskontrollerade kan även ha drabbat anställda med kvalificerat skyddade identiteter vid Försvarsmakten, polisen och Säkerhetspolisen.


SvD:s avslöjande om KSI-agenternas röjda identiteter är enkom de senast avslöjade konsekvenserna efter haveriet på Transportstyrelsen som krävde två statsråds avgång men vars själva natur, att hemlig information röjts efter en loj inställning kring säkerheten för statliga register, inte lett till särskilt omfattande konsekvenser för regeringens politiska kapital. 


Infrastrukturminister Anna Johansson och inrikesministern Anders Ygeman fick avgå förra året efter hot om misstroendevotum, och sen var det business as usual för den rödgröna regeringen. Hotet mot rikets säkerhet var inte allvarligare än att Anders Ygeman som plåster på såren omgående gjordes till gruppledare för Socialdemokraternas riksdagsgrupp. Anna Johansson återgick till sitt uppdrag som riksdagsledamot tillika distriktsordförande för S i Göteborg som om en avgång efter en regeringskris var den mest meriterande och naturliga saken i världen. 


I Anna Johanssons fall blev det ohållbart att fortsätta som statsråd efter att det uppdagats att hon som ansvarigt statsråd inte fått information om tidigare Generaldirektör Maria Ågrens "avsteg från gällande lagstiftning" förrän i januari 2017, tidsmässigt långt efter sina ministerkollegor Anders Ygeman och Peter Hultqvist. Bilden av ett statsråd som inte hade koll på vad som hände i det egna ansvarsområdet gjorde Johanssons situation ohållbar. Själv menade Johansson att hon inte blivit informerad av sin statssekreterare och att hon visst då tagit tag i situationen genom att entlediga Ågren från sin tjänst efter att Johansson fått reda på säkerhetsbristerna.


Att Anna Johansson varit involverad i den största svenska säkerhetsskandalen i modern tid verkar dock inte ligga henne i fatet bland hennes partivänner i Göteborg. Under söndagen fastställdes partiets lokala riksdagslista. Förstanamnet: Anna Johansson. 


Förtroendet för Anna Johansson är lika provocerande som det är tondövt. Menar den socialdemokratiska partiapparaten i Göteborg att det inte är så allvarligt att hemliga svenska agenters identiteter och vanliga svenskars personuppgifter spridits vind för våg? Vad krävs för att Socialdemokraterna i Göteborg ska sakna förtroende för en av sina ledande representanter efter en veritabel regeringskris? Vad anser Socialdemokraterna i Göteborg vara allvarligare än en självförvållad risk för rikets säkerhet?


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.