Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Arroganta antirasismen är ett hot mot oss alla

Smittfest i Göteborg.Foto: ADAM IHSE/TT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Alla som deltagit i Black Lives Matter-manifestationer borde sätta sig själv i frivillig och förebyggande karantän under två veckors tid. Ansvarslösheten är livsfarlig.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Krossade butiksrutor. Uppbruten gatsten. Flaskor som kastats mot polisen, vars bussar även attackerats. Allmänt tumult och stök och en lamslagen stadskärna. 

 

Och då var våldsamheterna ändå inte det mest farliga som inträffade under Black Lives Matter-demonstrationen i Göteborg under söndagen.

 

Det är av stor vikt att säga att den absoluta merparten av de som deltog under den tredje stora, svenska BLM-manifestationen gjorde det under lugna, stillsamma och fredliga former. Det ändrar dock inte att deltagandet, likt i Stockholm och Malmö under den senaste veckan, har varit en arrogant och vårdslös aktion i att direkt motverka smittspridningens omfattning. 

 

Trots att polisen tydligt sagt att tillståndet för manifestationen begränsats till samma antal som gäller för alla andra offentliga samlingar, 50 personer, dök cirka 2 000 personer upp på Heden i Göteborg. Det är alltså 1 950 personer som inte tyckt att Folkhälsomyndighetens rekommendationer och polisens beslut har gällt dem. 

 

Tusentals personer som omöjligen kan ha missat det faktum att folksamlingar inte får överstiga 50 personer, men som tyckt att just deras åsikt och känslor är viktigare än sin nästas hälsa och säkerhet. Som gjort ett kalkylerat ställningstagande att antirasismen är värd att riskera andra människors liv för. Det är att sätta en förvisso viktig fråga över ett dödligt faktum.

Den antirasistiska arrogansen är bokstavligen livsfarlig i en tid när smittrisken och pandemin ingalunda har minskat.

 

Redan i samband med manifestationen i Stockholm varnade sjukvårdspersonal tydligt för det vårdslösa att tusentals främlingar samlas på en och samma plats under rådande omständigheter: ”Jag kan inte förstå hur människor med ett så stort engagemang för jämställdhet och medmänsklighet tar det aktiva valet att utsätta andra människor för livsfara”, skrev en sjuksköterska på Expressens debattsida och gjorde följande målande liknelse: ”Ingen skulle förmodligen ens komma på tanken att ställa sig intill en stor pågående skogsbrand och demonstrera, men bara för vi inte kan se viruset med blotta ögat innebär det inte att risken för att människoliv offras är mindre.” 

 

Så sent som i slutet av maj larmades det från Sahlgrenska att nedgången av coronasmittade i Göteborgsområdet har stannat av och att smittspridningen fått fart igen. Antalet inlagda patienter med covid-19 ökade då. Chefläkaren Thomas Brezicka  sade då att människors avslappnade inställning till social distansering i takt med att vädret förbättrats var en, ursäkta ordvalet, solklar anledning till ökningen av antalet sjukdomsfall:

 – Vi ser detta nu som en effekt av tre helger: Lönehelgen kring den 24:e, valborgshelgen och helgen därpå. Det var fina helger då folk rörde sig mycket, vilket gett en effekt på antalet inläggningar.

 

Att söndagens ansvarslösa folksamling i centrala Göteborg inte kommer att få effekt på antalet inläggningar är svårt att tro.

 

Alla som deltagit i dagens demonstration i Göteborg, och i Stockholm och Malmö tidigare i veckan, borde sätta sig själva i frivillig karantän under två veckors tid. Det är det enda rimliga priset för att ha trotsat polisens och Folkhälsomyndighetens rekommendationer och satt sig över sjukvårdspersonals dramatiska vädjanden om att stanna hemma. 

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.