Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Ärlighet varar längst i kampen mot smittspridning

Elisabet Lann (KD), äldrekommunalråd i Göteborg.Foto: PRESSBILD
Stadshuset i Göteborg.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Medan det finns skräckexempel om smittspridning på äldrenoenden i Göteborg har alliansen och Socialdemokraterna gjort rätt när de erbjudit timvikarier bättre förutsättningar.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINION. När Socialstyrelsen tillsammans med Folkhälsomyndigheten höll sin dagliga presskonferens under onsdagen fanns det en svensk storstad som framhölls som särskilt effektiv i smittskyddet av de äldre från covid-19 på de kommunala äldreboendena.

 

Det var inte Göteborg som var det positiva exemplet. Trots att facket lokalt kämpat för att de anställda ska få automatisk tillgång till skyddskläder med tillhörande utrustning samt hotat om skyddsstopp, pekade Socialstyrelsen på Malmö som ett föredöme. 

 

Detta med anledning av den låga smittspridningen på Malmös äldreboenden. Rutiner och arbetssätt, personalens kompetensutveckling och fokus på ledarskap samt en bredd i de kommunala insatserna lyftes särskilt fram. En nyckelfaktor tros vara att Malmö tidigt, långt före regeringens besöksförbud på äldreboenden för anhöriga, införde egna restriktioner. Detta ska ha dämpat smittspridningen.

 

En helt annan situation har Göteborgs-Posten rapporterat om de senaste dagarna gällande det livsfarliga läget på flera kommunala äldreboenden i Göteborg. Framför allt två äldreboenden har pekats ut som smittohärdar: På Kvibergs äldreboende och Geråshus äldreboende har hyresgäster avlidit i en omfattning, minst 44 personer, som är oacceptabel och djupt tragisk. GP:s rapportering har avslöjat flera missförhållanden som förtjänar kritik: På Kvibergs äldreboende arbetade personalen med en misstänkt smittad person utan skyddsutrustning. Dessutom har vikarier jobbat på flera olika äldreboenden och avdelningar, vilket misstänks ha kunnat skynda på smittspridningen.

 

GP avslöjar att kommunen i interna dokument erkänner att styrningen varit bristfällig och att det förekommit att rapporteringen om avlidna har brustit. Rutiner och riktlinjer har inte följts och i minst ett fall har anhöriga inte meddelats om att deras familjemedlemmar avlidit. I ett fall har det dröjt två veckor innan en avliden registrerats som död i folkbokföringen.

 

Samtidigt som GP:s rapportering pekat på horribla fall av vad som verkar vara totala haverier på enskilda enheter, har den politiska nivån gjort insatser för att begränsa smittspridningen på ett övergripande plan. I början av mars presenterade alliansen tillsammans med Socialdemokraterna en extra satsning på 300 miljoner kronor för att motarbeta smittspridningen. Bland annat har timvikarier erbjudits längre vikariat och tillsvidareanställningar och fasta tjänster. Detta för att personalen ska våga och ha råd att sjukanmäla sig och stanna hemma vid misstänkt smitta. 

 – Vi stod inte fullt rustade i den här krisen och vi har inte lyckats hålla smittan utanför våra boenden. Antalet smittade personer har ökat under de senaste veckorna och vi behöver göra mer. Mycket tyder på att denna kris kommer bli utdragen. Och vi behöver bygga vår organisation på ett sådant sätt att vi håller ut under dessa påfrestningar, erkände äldrekommunalrådet Elisabet Lann (KD) när satsningen presenterades.

Det är en form av ärlighet som är lika smärtsam som nödvändig om smittspridningen ska kunna minskas. Att ständigt revidera och stärka grundförutsättningarna för att förhindra och minska dödstal är A och O.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.