Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Är SD-politiker som delar rasistiskt material blinda?

Göteborgs Stadshus.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Agneta Kjaerbeck (SD).Foto: PRESSBILD
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

SD i Göteborg förnekar sig inte. Än en gång avslöjas en av partiets företrädare ha delat rasistiskt material på nätet.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Nu har partiet vars partiledares favoritsvar på för honom kritiska och för SD besvärande frågor är ”Jag vet inte”, slagit till igen. 

 

Eller rättare sagt: Ännu ett avslöjande om en sverigedemokrat som ertappats med fingret i den digitala rasismburken.

 

Denna gång gäller det fullmäktigeledamoten, stadsdelspolitikern och politiska stadssekreteraren och SD-tjänstemannen Agneta Kjaerbeck i Göteborg vars delningshistorik på sociala medier visat sig innehålla upprepade rasistiska och antisemitiska nidbilder. 

 

Granskningen, som gjorts av den antirasistiska stiftelsen Expo, visar att hon mellan 2014 och 2019, med start två år innan hon tog plats i SD Göteborgs distriktsstyrelse, delat högerextremt material. 

 

Bland delningarna finns material från en rasideologisk och högerextrem podd med en video innehållande en tydlig antisemitisk karikatyrbild av en jude. Upprepade gånger har hon också delat material från den rasistiska nättidningen Nya Tider.

 

Expos granskning visar också att Kjaerbeck 2016 delade två inlägg av en person som haft en ledande position i nazistiska Nationalsocialistisk front, numera nerlagt, och Svenskarnas Parti, även det nazistiskt.

 

I ett av inläggen skriver nazisten om Prideparaden i Göteborg. Till inlägget finns en bild på en grupp förskolebarn som håller i regnbågsfärgade Prideflaggor, som kommenteras med orden: ”Små dagisbarn har skickats ut för att manifestera för böglobbyn”.

 

Kjaerbeck kommenterade sin delning av nämnda inlägg med orden: ”Kan bara hålla med, detta är så sinnesjukt. Läs!”

 

När Expo kontaktar Kjaersbeck kommenterar hon på följande vis: ”Vem i helskotta är det? Nej vet du vad, jag tycker att det här är jättelöjligt. Jag har igen aning om vem det här är. Men jag ska leta upp det och ta bort det, jag har absolut inga högerextrema böjelser. Att du ens orkar sitta och titta på det här?

 

Låt gå för att Kjaersbeck måhända inte visste vem nazisten var, eller att vederbörande var nazist. Icke desto mindre uttryckte hon stöd för en grovt homofobisk beskrivning.

När GT på nyhetsplats intervjuar Agneta Kjaersbeck upprepas avståndstagandet av de källor till inläggen som hon delat. Bland annat säger hon: 

 – Jag har delat saker där jag inte riktigt haft koll på källan förr om åren. Och dra det till paralleller att jag skulle ha med rasism och nazism att göra... jag blir självklart jätteledsen. Det här är ingenting jag står för. Både rasism och nazism är groteskt tänkande.

 

Må så vara att det råder en okunskap om vad enstaka länkar eller sajter står för eller i vilket syfte de drivs. Men sammantaget skapas en bild av att SD-politikern gladeligen rört sig i en digital miljö där innehållet eller den politiska agendan som drivs omöjligen kan vara okänt för den som delar dessa källors material.

 

Fria Tider, Nya Tider, Motgift, etcetera. Ingen av dessa sidor eller medier kan betraktas som något annat än hatsajter, vars enda syfte är att skriva nedsättande och kritiskt om invandring och invandrare, granskande journalister, medier eller politiker som har en annan agenda än Sverigedemokraterna.

 

Källorna till materialet som delas och de kommentarerna som Agneta Kjaersbeck skrivit är i sammanhanget sekundära och aktualiserar återigen en viktig fråga gällande SD-politiker som gång efter annan skyller på att de inte förstått vad det är de delat eller menar att de inte känt till vilka källorna varit: Är SD-politiker som delar rasistiskt material blinda?

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida