Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Csaba Perlenberg

Är Demokraterna på väg till riksdagen?

Martin Wannholt (Dem).
Foto: NORA LOREK
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Om Demokraterna i Göteborg inte söker sig till riksdagen 2022 fortsätter de spela teater i alla nationella frågor som de hävdar kan lösas i Göteborgs fullmäktige.

OPINION. För att vara ett lokalt parti är Demokraterna mycket fokuserade på nationella frågor för att lösa lokala problem. Det är förvisso ingen ovanlighet för partier som sitter i fullmäktigen: Genom sina moderpartier på riksplan verkar kommunpolitiker inom partistrukturen för att driva igenom nationella lösningar via sina riksdagspolitiker för lokala problem. Men Demokraterna har ingen sådan möjlighet: Den högsta nivån som Martin Wannholts politiska kreation har att luta sig mot är regionfullmäktige, och där är det inte mycket action från partiet.

Skillnaden mellan Demokraterna och de flesta andra partier är att Demokraterna låtsas om som att nationella frågor egentligen är lokala frågor. Det ohederliga greppet riskerar snedvrida den lokala debatten för de väljare som av förståeliga skäl inte alltid kan skilja på olika beslutnivåer.

Demokraternas intresse för rikspolitik är grundmurat i partiets DNA: Västlänksfrågan har ju aldrig varit möjlig att påverka lokalt. Det har ytterst varit en regeringsfråga och därmed också en riksdagsfråga. Att partiet, mycket framgångsrikt dessutom, har tutat i Göteborgsväljarna att Västlänken är en lokal fråga ändrar dock inte på faktumet att partiet i grunden dragit en vals för väljarkåren. 

Därför är det inte konstigt att partiet fortsätter på den inslagna vägen även efter att Västlänksbygget kommit i gång alldeles utmärkt.

Demokraterna har under det senaste året bedrivit lokalpolitik kring två frågor som i grunden är nationella frågor: Tvålärarsystemet och kvarterspoliser. Sverige lider som bekant både av en lärarkris och av en lärarbrist. Kris för att lärarutbildningar runtom i landet tävlar med varandra om att ha lägst antagningsnivå och därmed knappast utbildar de mest lämpade, som också förvärrar den lärarbrist som redan nu märks men som kommer öka under de kommande åren. Bara 2025 väntas 65 000 lärare saknas i hela riket – samtidigt som Demokraterna vill införa ett tvålärarsystem. Men kommuner är varken ansvariga för lärarutbildningar eller har möjlighet att öka incitamenten för mer välmeriterade personer att söka sig till läraryrket. Inte heller kan kommuner som Göteborg anställa egna poliser eller säga åt polismyndigheten hur den ska organisera sig. Demokraternas kampanj för kvarterspoliser är helt enkelt ett hemmasnickrat förslag som partiet inte har någon som helst chans att förverkliga. 

Såvida inte Demokraterna söker sig till riksdagen. Det som började som en revolution i lokalpolitiken i Göteborg 2018 skulle kunna påverka regeringsbildningen 2022. Efter valsuccén 2018 i kommunvalet är ribban låg för Demokraterna att komma in med en eller flera riksdagsledamöter i Stockholm. 

Nyligen (1/9) skrev Demokraternas tre oppositionsråd Martin Wannholt, Henrik Munck och Jessica Blixt en slags nationell programförklaring då de på GP Debatt kritiserade inrikesminister Mikael Damberg (S): ”Sverige och Göteborg behöver en regering som tydligt lovar att tillföra så många poliser och andra resurser som behövs för att stoppa kriminaliteten och skapa trygghet. Nu. Omgående.

Miljöpartiet och Liberalerna riskerar att trilla ur riksdagen, men Demokraterna kan mycket väl komma in om de på allvar vill driva frågor som tvålärarsystem, kvarterspoliser och en förändring av gängproblematiken. Annars fortsätter Demokraterna med sin politiska teater där nationella frågor hävdas kunna lösas i Göteborgs fullmäktige.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.