Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

”Anställda på Volvo Cars borde strejka för Hongkong"

LUF och CUF genomförde under tisdagen i Göteborg en sittstrejk i solidaritet med Hongkong.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist vid GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

De frihetstörstande aktivisterna i Hongkong fick under tisdagen uppbackning av lokala liberala krafter i Göteborg.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINIONSREPORTAGE. Det är inte bara i Hongkong som protester mot Kinas förakt mot demokrati och frihet hålls - även i Göteborg manifesterades det under tisdagen.

 

Utanför det kinesiska konsulatet genomförde representanter för de lokala avdelningarna av Liberala Ungdomsförbundet och Centerpartiets ungdomsförbund en sittstrejk som inleddes prick tolv på dagen – och som skulle pågå till ett halvt dygn senare för att avslutas vid midnatt.

– Kina använder människors fri- och rättigheter i Hongkong som spelbrickor i sin socialistiska dröm, sade Simona Mohamsson vid LUF när GT:s ledarsida tittade förbi demokratiaktionen i centrala Göteborg.

 

Den röda diktaturens hårdföra behandling av och smutstiga taktik gentemot de tappra Hongkongborna har belysts de senaste dagarna då tårgas och vattenkanoner använts mot invånare som söker bevara det som gör Hongkong till Kinas pärla: Yttrande- och tryckfrihet och en nästan-demokrati med ett lokalt valt stadsparlament. 

 

Simona Mohamsson (L), själv en del av det alliansstyre som har makten över Göteborg, menar att kommunen kan och bör engagera sig i att sätta press på att den svenska regeringen engagerar sig för Hongkongs fortsatta frihet. Inte minst eftersom de kinesiska intressena är omfattande i Göteborg med Volvo Cars och Geely.

 – Staden borde trycka på regeringen så att de fördömer vad som pågår i Hongkong. Sen så bör kommunen inte böja sig så enkelt för Kina när de vill ha mark i Göteborg för att utöka sitt nya konsulat i Göteborg. Man kan vara lika byråkratisk och krånglig med Kina som med alla andra byggärenden, tycker jag.

 

Det är inte bara Göteborg som kommun som kan påverka för att protestera mot Kinas agerande i Hongkong, menar Mohamsson och pekar även på de val som vi alla som konsumenter kan göra i vår vardag. Givet det stora utbudet av kinesiska varor finns det således omfattande möjlighet att göra individuella insatser. 

 

Men just i Göteborg finns det speciella möjligheter att protestera, menar Mohamsson:

 – Jag hade önskat att de anställda i Volvo Cars ville strejka i solidaritet med Hongkong, men jag förstår att människor inte gör det eftersom det är en ganska stor inskränkning i plånboken.

Unga liberaler utanför kinesiska konsulatet i Göteborg.Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Bland de olika skyltarna, med budskap på engelska som deklarerade ”Free Hongkong”, ”You got blood on your hands”, ”Hongkong is NOT China” med flera, fanns det även en med tydlig Göteborgskoppling: ”Free Gui Minhai NOW!”

 

Detta med anledning av Kinas kidnappning av den svenska medborgaren och förläggaren Gui Minhai, som drev en för Kina obekväm bokhandels- och förlagsverksamhet i Hongkong. Gui Minhai har i dag varit fängslad i 1395 dagar och förvägras fortsatt att resa tillbaka till Sverige. 

 

Medan de unga politiskt aktiva i LUF och CUF genomförde en fredlig protest under tisdagen bevakades de av väktare som skickats till platsen på uppdrag av det kinesiska konsulatet. 

 

Till skillnad från de unga politiskt aktiva i Hongkong behövde de dock inte stålsätta sig för gummikulor, tårgas eller vattenkanoner. 

Unga liberaler, däribland Simona Mohamsson (L), stöttar protesterna i Hongkong.Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.