Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Annan tid när vicepresidenten kom till Göteborg

Förenta Staternas vicepresident Lyndon B. Johnson på besök i Göteborg 5 september 1963. Foto: ARKIV
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK

Dagens EU-toppmöte här i Göteborg har väckt kritik för sin stora säkerhetsapparat. Annat var det när USA:s vicepresident Lyndon B. Johnson besökte staden i september 1963.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Dagens EU-toppmöte på Hisingen skapar fortsatt upprördhet över den stora säkerhetsapparaten och avspärrningarna. Förvisso är det betydligt fler politiska dignitärer som i dessa dagar kommit till Göteborg, och förvisso är säkerhetsriskerna av en annan karaktär, men det är svårt att inte dra på smilbanden åt den minimala säkerhetsapparaten kring ett annat politiskt toppbesök i Göteborg - närmaste bestämt 5 september 1963. Då kom USA:s vicepresident Lyndon B. Johnson till stan.

 

GT förärade Johnson med en engelskspråkig version av sin klassiska osignerade huvudledare med vinjetten "Utkik från Sillgatan". Rubriken: "Welcome, Mr. Vice President". De goda relationerna mellan USA och Sverige sågs av GT som en hederssak: "Härifrån gick under 1800-talets förra hälft segelskutor med järn till USA. Med sådana fartyg följde en del av de första emigranterna, och över Göteborg gick till större delen emigrantfloden även i den stora emigrationens tid". Ledaren avslutades med: "Ett besök av Förenta Staternas vice president är en unik händelse. Staden känner sig hedrad av besöket (i den engelska versionen stod det till och med "greatly honored"). Det är en ny vittnesbörd om vänskapsförbindelserna med USA. Välkommen, Mr. Johnson!"

 

Den officiella ankomsten skedde på ett besmyckat Heden. Helikoptern planerades landa på ett litet område intill Södra Vägen i höjd med Kristinelundsgatan, "prick halv fem" som GT skrev den 4 september 1963. Säkerhetspådraget var aningen mindre än de senaste dagarnas massiva avspärrningar: "Men redan 20 minuter över fyra träder trafikspärrarna i aktion". Avspärrningarna inleddes alltså endast tio minuter innan Förenta Staternas vicepresident landade i centrala Göteborg. Det var onekligen andra tider förr. 

 

GT skrev: "Allt detta därför att Mr Johnson och hans närmaste efter att mottagits på Heden av Thure Höglund med eller utan Cadillac skall kunna ta sig ostört längs Södra Vägen, Engelbrektsgatan och Avenyn till Park Avenue Hotel." Höglund var socialdemokrat och stadsfullmäktiges ordförande. På kvällen blev det middag på Börsen med sjötunga, järpe och björnbär. Polisuppbådet var för sin tid massivt: "Sammanlagt ett 100-tal Göteborgspoliser kommer att vara i elden i eftermiddag för vicepresidentens skull och de får inte slappna av förrän vid 21:30 när det stora amerikanska sällskapet lämnar Göteborg-Torslanda för att flyga vidare till Stockholm.

 

I ett mingelreportage i GT från kvällsbanketten ses Johnson skaka hand med GT:s dåvarande chefredaktör Ferdinand Lärn. Bildtexten antyder att vicepresidenten tackade för tidningens engelskspråkiga ledare. GT avslutade sin rapportering på Torslanda med orden: "Så slutade det kanske okonventionellaste besöket Göteborg haft av en högt uppsatt statsman, en mycket okonventionell statsman". Drygt tre månader senare svors Lyndon B. Johnson in som USA:s 36:e president efter det att John F. Kennedy sköts till döds i Dallas den 22 november. Hade Dallas varit lika avstängt då som Göteborg är i dag hade Kennedys liv troligtvis aldrig ens varit i fara. 

 

Det tåls att tänkas på då det gnälls om avstängningar och vardagsavbrott. Historien klarar sig alldeles utmärkt utan att EU-toppmötet i Göteborg ska bli ihågkommet som "Skotten i Göteborg".

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.