Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Allt som är grönt är inte skönt

Göteborg är under alliansstyret ett föredöme när det kommer till vettig inhandlingspolicy.Foto: SHUTTERSTOCK
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsidaFoto: NORA LOREK

Nu börjar alliansens gröna politik i Göteborg få genomslag. Klimathotet måste mötas med forskningsbaserade insatser, inte gröna fantasier.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Allt som är grönt är inte skönt. I alla fall inte när det kommer till ekologisk matproduktion, en odlingsmetodik som blivit allt mer och mer ifrågasatt under den senaste tiden.

Västhustaket krossades i slutet av förra året då en internationell studie, genomförd med hjälp av bland annat Chalmers, visade på att vissa matsorter som odlats via ekologiska principer, lämnar större klimatavtryck än konventionellt producerade livsmedel.

 

Förklaringen är egentligen enkel: Ekologisk matproduktion kräver större arealer som ger mindre skördar. Det går heller inte att frigöra svensk matproduktion från internationella förhållanden, enligt Stefan Wirsenius på Chalmers:

 – Större arealanvändning i ekologisk odling leder indirekt till stora koldioxidutsläpp från avskogning, förklarar Stefan Wirsenius. Detta gäller även svensk mark. Eftersom världens matproduktion hänger ihop via handel påverkas avskogningen i till exempel tropikerna även av hur vi använder den svenska jordbruksmarken. Om vi använder mer mark för samma mängd mat bidrar vi indirekt till större avskogning i världen, sade han till forskning.se förra året. Bakom nämnda sajt finns den svenska myndigheten Vetenskapsrådet.

 

Det i vissa fall klimatskadliga med ekomat omfattar även animalier. Kött- och mejeriproduktion är som en slags grön cocktail gällande klimatskadlighet, eftersom kött- och mjölkdjur matas med ekofoder. 

 

Att Göteborgs Stad under borgerlig ledning nu styr bort från krav om 100 procent ekokött i stadens verksamheter, exempelvis skolor och äldreboende, är därmed helt i linje med en grön omställning som värnar klimatet på bekostnad av giftgröna irrläror. I stället ska kommunen prioritera svenskt, närodlat kött, rapporterar SVT Västnytt.

 

Att svensk matproduktion är mer miljövänligt än kött som importerats från Italien torde vara uppenbart, givet att mat som transporteras längre sträckor medför större utsläpp och mer krävande kylhantering.

 

I ett pressmeddelande kommenterar Centerpartiets vikarierande kommunalråd Naod Habtemichael omläggningen av den kommunala matpolicyn på följande vis:

 – Vi vet att utbudet av kött som är svenskt och ekologiskt inte räcker till i dagsläget. I stället för att behöva importera kött, så justerar vi målen och fokuserar på starkt djurskydd vilket gör att vi får mer svenskt kött till de kommunala köken.

 

Möjligen går det även att skåda en viss tillnyktring från livsmedelskonsumenterna. Försäljningen av ekologiska livsmedel backade med 3,9 procent under första kvartalet, enligt Ekoindex, Ekologiska Lantbrukarnas index för försäljningen av ekologiska livsmedel i dagligvaruhandeln. Värt att nämna är att ekoprodukter ökat i pris i relation till vanlig mat. Huruvida detta handlar om en stabilisering av köpmönstret eller en konsekvens av förra årets torka återstår att se.

 

Att borgerlig klimatpolitik får praktiska och positiva konsekvenser på kommunal nivå i Göteborg gör säkert andra kommuners invånare, som tvingas leva under röda styren som fortfarande tror på nyttan med ekologisk matproduktion, gröna av avund.

 

Klimathotet måste mötas med forskningsbaserade insatser, inte rotlösa fantasier.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida