Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Alliansen har hittat verktygslådan

Stadshuset i Göteborg.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Axel Josefson (M).Foto: MICHAEL ERICHSEN
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Alliansen i Göteborg håller fast vid ambitionen att avskaffa de särskilt utsatta områdena. Och nu har de hittat verktygslådan för att göra det möjligt.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Varje politisk ledare värt sitt salt kommer förr eller senare till arvsdelen av sin politiska gärning: Mellan de ständiga mötenas nötande på den politiska passionen och de sena kvällarnas brännande röda ögon med läsning av handlingar och underlag kryper det in tankar om vad som faktiskt betyder något. Ambitionen att lämna avtryck behöver inte alls vara av ondo – tvärtom är det lika rimligt att ställa krav på våra förtroendevalda att de åstadkommer förändringar till det bättre, som det är att de förtroendevalda ställer höga krav på sig själva.

 

Höga krav som är kopplade till politiska ambitioner eller mätbara mål måste dock vara realistiska att genomföra. Annars är det bara drömmar utan moln, ord utan handling. 

 

Under förra mandatperioden presenterade exempelvis Socialdemokraterna ett lokalt vallöfte inför kommunvalet 2018: De utsatta områdena i Göteborg skulle försvinna på 10 år. Vallöftet glömdes bort i samma stund som alliansen tog över styret i Göteborg.

 

Än mer ambitiösa var alliansen som i den nuvarande budgeten höjde insatserna. De sex särskilt utsatta områdena i Göteborg skulle inte försvinna på ett decennium utan på fem år. Det handlar om Bergsjön, Biskopsgården, Hammarkullen, Hjällbo, Lövgärdet och Tynnered/Grevegården/Opaltorget i Frölunda. 

 

Trots coronakris med recession som ett brev på posten är det ett mål som Axel Josefson (M), kommunstyrelsens borgerliga ordförande i Göteborg, håller fast vid. 

– Vad som krävs efter coronan blir att starta om staden, att trots ekonomin orka hålla uppe investeringarna, både för jobbens och för de stora behovens skull, säger Josefson i en intervju i Dagens Nyheter.

 

Något annat går givetvis inte att säga. Nu mer än någonsin kommer det att krävas stora satsningar, som tidigare sågs som politiskt omöjligt, för att ta sig ur krisen. Ironiskt nog är det just krisen som möjliggör att gamla politiska sanningar kastas överbord.

 

Ironiskt är också att samma steroid-bolagisering som Moderaterna och alliansen länge kritiserat Socialdemokraterna i Göteborg för att föra sig med, nu blir den verktygslåda som alliansen ska använda sig av för att hantera utanförskapet. DN uppmärksammar faktumet att allmännyttan Framtidenkoncernen är beredda att lägga hisnande 11 miljarder kronor på att säkra beståndet. Mycket handlar om nödvändiga investeringar och renoveringar för att säkra värdet, men består också av en ny strategi vid namn ”superförvaltning”. Det handlar enligt ett pressmeddelande om ”trygghetssäkring av koncernens fastigheter, riktiga hyresförhållanden i samtliga lägenheter, nolltolerans mot kriminell verksamhet och sophantering utan nedskräpning”.

 

Mannen som leder arbetet är Terje Johansson, Vd och koncernchef som haft ett finger med i Malmös ambitiösa gentrifieringsprojekt Culture Casbah under sin tid som Vd för Malmös allmännytta MKB. Det är talande att Socialdemokraterna i Malmö sänkt ambitionsnivån för stadsutvecklingsprojektet sedan Johansson bytte Malmö för Göteborg. Låga ambitionsnivåer är inget för Terje Johansson, som är van vid att använda allmännyttans verktygslåda på både oväntade men nödvändiga sätt. 

 

Alliansen i Göteborg har både hittat verktygslådan och hantverkaren som vet att använda rätt verktyg vid rätt tillfälle.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida