Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Alliansen borde checka ut från kommunala hotell

Kommunalt hotell.Foto: LISEBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Hotell Heden säljs av ett kommunalt bolag och köps av ett annat kommunalt bolag. Alliansen måste återupptäcka sina borgerliga rötter.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Alliansen i Göteborg har flera vallöften att infria från hösten 2018. I de fyra borgerliga partiernas gemensamma 99-punktsprogram,, utlovades det bland annat under rubriken tillväxt att antalet kommunala bolag ska bli färre och att dess verksamheter skulle begränsas. Men alliansen utlovade även att stadens bolag inte skulle konkurrera på marknaden om det inte finns särskilda skäl. Rimliga reformer efter nästan ett kvarts sekel av rödgrönt imperiebyggande av kommunala bolag i Göteborg.

Två år in på mandatperioden har alliansen inte sålt ett enda kommunalt bolag, även om GS Buss är på väg att förhoppningsvis avyttras. Samtidigt har alliansen inte heller tagit de uppenbara chanser som funnits till att leverera borgerlig politik när det kommer till att använda bolagen för att skära bort överflödig verksamhet från den kommunala sfären. 

Den kommunala nöjesparken Liseberg exemplifierar borgerlighetens ovilja eller oförmåga att föra borgerlig politik.

Att alliansen sedan tidigare varit splittrad om Lisebergs hotellplaner är välkänt. Kristdemokraterna och Centerpartiet var under förra mandatperioden mycket kritiska mot att den kommunala nöjesparken skulle bygga ett kommunalt lyxnöjeshotell i anslutning till sitt planerade äventyrsbad. Därför kan det tyckas ha funnits särskilda anledningar att avyttra där det bevisligen går att avyttra.

Och möjligheter att agera har inte saknats. Under gårdagen offentliggjordes det att den kommunala nöjesparken Liseberg slutligen är på väg att sälja Hotell Heden för den nätta summan 312 miljoner kronor. Den kommunala nöjesparken Liseberg har letat efter en ny ägare sedan 2014 – och nu står det klart att Göteborg stad fortsätter äga det kommunala hotellet. I stället för den kommunala nöjesparken Liseberg blir det det kommunala fastighetsbolaget Higab AB som tar över. Från en kommunal verksamhet till en annan. 

Den så kallade försäljningen och det så kallade förvärvet är endast en pappershistoria i den kommunala kulissen. Inget reellt ägarskap ändras. Ägarskapet flyttas bara från en kommunal pärm till en annan, medan köpesumman går från den ena kommunala handen till den andra. I praktiken betalar Göteborg stad sig själv för att bli av med och köpa Hotell Heden. Klirr i kassan för den egna verksamheten, således.

Vid maktskiftet 2019 kunde alliansen ha korrigerat säljordern av Hotell Heden med krav om att endast privata intressenter skulle vara aktuella som köpare. Det skulle ha medfört att den kommunala kostymen krympt och att Göteborgarnas risktagande som hotellägare minskat. Men icke.

Inte heller finns det någon vidare förhoppning om att Higab tänker riva eller sälja av. Hotellverksamheten kommer inte att påverkas av ”ägarbytet”, uppger bolaget.

Resultatet blir nu att i stället för att Göteborg blir ett kommunalt hotell fattigare, kommer kommunen inom kort ha ännu ett kommunalt hotell eftersom försäljningen av Hotell Heden är med och finansierar Lisebergs kommande kommunala lyxnöjeshotell. 

I den parallella borgerliga existensen som är Göteborgsalliansen finns det alltså endast en sak som är bättre än ett kommunalt hotell, och det är ännu fler kommunala hotell.

Tydligt är att det borgerliga minoritetsstyret måste konkurrensutsättas av en borgerlighet som vill ta sitt ansvar och prioritera välfärdens kärnverksamheter. Kommuner ska varken äga eller driva hotell. Inte ens i Göteborg.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.