Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Alla i Hongkong är Gui Minhai

Gui Minhai är kidnappad av Kina.Foto: PRIVAT/ANGELA GUI
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Hongkong kämpar för sin överlevnad. Kinas kidnappning av svenska medborgaren Gui Minhai tydliggör vad kampen handlar om.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Demokratiska fri- och rättigheter är en dagsfärsk vara. Försvaras de inte varhelst de hotas, urholkas demokratin även på de platser och i de samhällen där den till synes är självklar. Den demokratiska plikt som demokratins representanter och väktare uppbär är enkel: Personer som utifrån olika roller och i olika situationer står upp för sina och andras fri- och rättigheter mot en förtryckande politisk kraft måste alltid understödjas och får aldrig, aldrig någonsin tillåtas falla i glömska. Att kunna använda sin röst medför ett tvång att även göra det, å de tystades vägnar. Detta alldeles oavsett var i världen kampen förs. 

 

De två senaste månadernas protester i Hongkong, ett folkuppror mot den kommunistiska fastlandsdiktaturen, har inte varit ett rop på hjälp. Det har varit en imponerande manifestation för de rättsstatsprinciper och den yttrandefrihet som Hongkongborna omhuldar. Hongkong har stått upp för sig själv. Samtidigt har de viktiga och rättmätiga protesterna varit ett varningsskri till resten av världen: 

 

Kinas röda styre söker att påverka och omstöpa inte bara Hongkong utan varje enskilt land som kommunistpartiets ekonomiska intressen förgrenat sig till.

 

Under söndagen reste sig Hongkong än en gång. Engelskspråkiga Hong Kong Free Press rapporterade om protestanternas krav. Förutom den grundläggande aversionen mot den mycket hårt kritiserade och numera, i alla fall tillfälligt, stoppade utlämningslagen med fastlands-Kina som riskerar säkerheten för bland annat politiska dissidenter och journalister, krävde Hongkongborna även det ovillkorliga frisläppandet av alla fängslade demonstranter och ovillkorlig rösträtt i valet av Hongkongs styrande politiker, den så kallade Chief Executive.

 

Hongkongs kamp engagerar även det Europeiska parlamentet. I förra veckan antogs en resolution som tydliggjorde EU:s stöd till demokratikämparna i Hongkong, men som även nämnde den av Kina kidnappade svenska medborgaren och före detta göteborgaren Gui Minhai vid två olika tillfällen. Bland annat svenska EU-parlamentarikern David Lega (KD) skrev under resolutionsförslaget.

 

EU-parlamentet slog fast det som redan är allmänt känt men som icke desto mindre gör Gui Minhais sak än mer angelägen, det vill säga att: ”Rättsväsendet i Fastlandskina står inte oberoende från regeringen och det kinesiska kommunistpartiet och kännetecknas av godtyckliga frihetsberövanden, tortyr och andra former av misshandel, allvarliga kränkningar av rätten till en rättvis rättegång, påtvingade försvinnanden och olika system av frihetsberövande under isolering utan rättegång.”

 

Att EU-parlamentet ännu en gång väckt Gui Minhais sak är viktigt: ”Europaparlamentet upprepar sin uppmaning att bokförläggaren Gui Minhai, som är svensk medborgare, omedelbart ska försättas på fri fot.”

 

Kinas kidnappning av Gui Minhai tydliggör vad kampen i Hongkong handlar om. Alla som protesterar på Hongkongs gator är Gui Minhai. Att tysta en person är lönlöst, när miljoner skanderar i hans frånvaro. Det är en kamp kommuniststyret inte kan vinna

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida