Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Absurt att barn ska försörja sina föräldrar

David Lega (KD), EU-parlamentariker.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Hampus Hagman (KD), riksdagsledamot från Göteborg.Foto: PRESSBILD
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK
Ebba Busch Thor (KD), partiledare.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kristdemokraternas liberala ådra är kanske inte populär vare sig utanför eller inom partiet, men den har rätt i frågan om familjeåterförening.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Partistyrelsen för det familjevänliga partiet Kristdemokraterna vill inför partiets riksting säga nej till att föräldrar ska kunna återförenas med sina barn. Detta genom att villkora återföreningen med försörjningsplikt - för barn.

 

Att den som söker om familjeåterförening ska kunna försörja sina familjemedlemmar är ordningen sedan i somras. Även om det ändrats så att även de som har statusen alternativt skyddsbehövande har rätt att ansöka om familjeåterförening, är villkoren både hårda och rimliga: Inte bara ska man kunna försörja sig själv och samtliga sina familjemedlemmar som vill komma till Sverige, man ska även ha en bostad ”av tillräcklig storlek och standard” för alla att bo i.

 

Kristdemokraterna ställde sig bakom förändringen som gick igenom i somras.

 

Men nu vill KD:s partistyrelse vrida åt kranen för familjekramar och ta det ett steg längre: Villkoret ska vara att barn och unga under 18 år ska försörja sina föräldrar för att återförening i Sverige ska vara möjlig.

 

Partistyrelsen, eller den majoritet av KD:s ledning som för fram förslaget, menar att det har en avskräckande effekt i att skicka signalen att föräldrar ska bli mindre motiverade att skicka i väg sina barn över halva jordklotet som äntringshakar till den svenska välfärden. 

 

Förslaget är kafkaanskt i sin grund och absurt i sitt utförande. Om Sverige hade haft 18-åringar en masse som kan försörja sina egna föräldrar hade vi inte haft ett enda samhällsproblem i det här landet.

 

Det är dock inte en enig partistyrelse som vill förmå KD att vända ryggen åt familjer: Elva kristdemokrater kommer ut som motståndare i en debattartikel i Dagens Nyheter, däribland de Göteborgsbaserade kristdemokraterna David Lega och Hampus Hagman. Lägg därtill riksdagsledamoten Lars Adaktusson och den tidigare partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson och Lars Thunberg, kommunalråd i Helsingborg. 

 

I artikeln skriver de bland annat: ”Kristdemokraterna har en stolt tradition av att vara en röst för alla de vars röster är för svaga för att höras. När rösterna blir svagare – eller bruset runtomkring så starkt att det överröstar – då är det vårt ansvar att ropa ännu högre.

 

Lega och Hagman håller facklan högt för den icke-reaktionära, snudd på liberala ådran som fortfarande finns i den västsvenska kristdemokratin, trots den Busch Thorska-kapningen av vad som en gång var ett parti som stod på familjers sida gentemot staten. 

 

KD:s partiledning har inget att vinna på att rida tidens förråande våg gentemot människors rätt till trygghet och säkerhet. I stället är det mest konservativa KD skulle kunna göra är att stå pall mot lockelser om reaktionära tendenser och stå upp för vad debattörerna så klokt konstaterar:

 

Den kristdemokratiska rösten behövs i politiken och vi är övertygade om att partiets befintliga linje när det gäller rätten till familjeåterförening bäst värnar en god framtid för barn och unga.

 

Yrka bifall till KD-rebellernas kamp för sitt partis själ och för familjers rätt att söka sin lyckas framtid ihop och tillsammans. Att säga nej till familjemys är knappast en familjevänlig hållning.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.