Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

S måste göra något åt gängvåldet i Göteborg

Socialdemokraterna måste tillsätta en kriskommission mot gängvåldet.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Socialdemokraterna i Göteborg har helt tappat hoppet om att råda bot på det kriminella våldet i Biskopsgården. Det går inte att tolka på något annat vis med anledning av det uttalande om undantagstillstånd som Jahja Zeqiraj (S) efterfrågade i förra veckan.

I en intervju med GP sade ordföranden för SDN Västra Hisingen att "Det kanske kan låta lite galet att tänka sig ett lokalt undantagstillstånd men det krävs något utöver det vanliga för att komma till rätta med våldet. Att någon kan kasta in en granat i ett flerfamiljshus säger något om den akuta situation som vi befinner oss i" (14/10).

Uppgivenheten är total från det styrande partiet i Göteborg. Då är det också lätt att ägna sig åt provpratande med medier. Men desperata åtgärder är knappast vad de hårt prövade invånarna i Biskopsgården behöver. Alla de där normala, helt vanliga människorna som är de som lider mest av gängens framfart. De behöver långsiktighet och framtidshopp.

Zeqiraj är knappast den första politikern som ropat efter undantagstillstånd. Sverigedemokraterna ville införa samma nödåtgärd våren 2013 medan det brann i Husby och i andra förorter i Stockholm. Partiets rättspolitiske talesperson Richard Jomshof ville låta polisen använda gummikulor, tårgas och vattenkanoner. Detta framfördes på den främlingsfientliga hatsajten Avpixlat.

Situationen i Biskopsgården är, sina våldsamma händelser till trots, inte tillnärmelsevis lika kaotiskt som nätterna i Husby var. Medan det där handlade om skadegörelse på olika nivåer, handlar våldet i Göteborg om tunga vapen och riktade avrättningar. Det handlar om ett dödligt krig mellan olika företag i den undre världen, vars arena är högst offentlig, och där konkurrens är incentiv för likvideringar och hot.

Häromkvällen skrev Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg, ett par intressanta tweets. På ett smärtsamt tydligt sätt redogörde Nord för vilka resurser det skulle krävas för att ta itu med problemen:

"För 150 gängkriminella krävs ungefär 10 500 polismän. Vi är 3 600 i Region Väst och 1 300 i Göteborg."

"Bevakning dygnet runt av en gängkriminell kräver kanske 3 fasta kikar och 3 som kan följa efter. Ungefär 70 polismän över tid. (x 150 stycken)".

Lite lakoniskt lade Nord även till:

"Välkomna till min värld!"

Det går alltså inte att punktmarkera bort gängen. Det är inte realistiskt. Det är heller inte den polisstaten som vi vill ha i Sverige. Åtgärderna som krävs är en blandning mellan kortsiktiga och långsiktiga insatser, hårt och mjukt i en socialt hållbar mix.

Socialdemokraterna i Göteborg måste nu våga be om hjälp, såväl politiskt över blockgränsen och sakmässigt. Tillsätt en expertpanel och en lokal kriskommission mot gängvåldet. Ta hjälp av internationella experter. Gör upp en plan. Följ den. Det är enda sättet.