Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brott mot djur bör bekämpas starkare

Kattmorden i Högsbo engagerade många, inte enbart kattägare. Det finns skäl för polisen i Göteborg att inrätta en djurskyddsenhet likt den som finns i Stockholm.Foto: Anders Ylander

Den så kallade kattmördaren i Högsbo är sedan en tid identifierad. En tonåring, boende i området har enligt polisen erkänt, och förundersökning mot honom pågår.

Göteborgs kattägare kan därmed andas ut, och vi andra med dem. Vetskapen om att en sadistiskt lagd person härjat här och nu har varit obehaglig för alla – främst givetvis för de döda katternas ägarfamiljer och deras grannar, men också för var och en med lite empati.

Katter är medvetna, kännande och frisinnade djur, som tyvärr dras med låg status. Det gör dem sårbara på olika vis. Det märks i allt från att beklagliga fenomenet "sommarkatter" aldrig vill försvinna, till att kvinnor med fler än två katter skämtsamt beskrivs som "crazy cat ladies". Människor som försöker ta till vara katters rätt betraktas gärna som lite udda och inte värda att tas på fullt allvar.

Därmed absolut inte sagt att den allmänt nonchalanta synen på katter är orsaken till kattmördarens illdåd. Oddsen på att han har en rejäl emapatistörning är låga, liksom att han behöver långtgående behandling.

Den ljusa sidan av den tragiska historien är att människor som värnar katter har gått samman i konkreta manifestationer för bättre djurskydd. De har även agerat på nätet. Kattmördaren identifierades tack vare privat- spanare på sajten Flashback. Ett antal aktiva i en tråd lyckades i hemlighet få gärningsmannen att ge sig till känna och avslöja tillräckligt mycket för att polisen skulle kunna ingripa.

Gruppen agerade rådigt och strukturerat, och gav polisen information som denna inte torde ha lyckats skaka fram själv – åtminstone inte inom en så kort tid. Gruppens insats för tankarna till Missing Peoples ovärderliga arbete, som de senaste åren ibland fått polisens spanare att framstå som mer eller mindre handlingsförlamade.

Polisen har påpekat riskerna med nätspaning, och mycket riktigt spårade situationen ur efter att den sannolike gärningsmannen greps. Oskyldiga släktingar till honom "outades" och trakasserades, och en del människor helt utan anknytning dåden råkade ut för samma sak. Detta är givetvis fruktansvärt, och kan inte nog fördömas.

Den seriösa grävgruppen på Flashback har emellertid inget med den saken att göra, och om incidenterna säger något så är det att polisen borde satsa mer på att utreda djurskyddsrelaterade brott.

Sedan i höstas finns visserligen en liten grupp djurpoliser på plats. Det är en början, men ännu bättre vore hel djurskyddsenhet likt den som finns i Stockholm.

Erfarenheten därifrån är, att ju mer man jobbar desto fler ärenden får man in, eftersom folk inser att det inte längre är lönlöst att kontakta polisen.

Vidare skulle man öka möjligheten att kommunicera med djurägare som av någon anledning utsätter katter såväl som andra djur för vanvård.