Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bloggare kan påverka mera

Göteborgsprofessorn Kent Asp ifrågasätter i en debattartikel ”Baksmälla i bloggosfären” (Dagens Nyheter 29/11) om bloggar som fenomen haft någon som helst betydelse för den politiska opinionsbildningen i Sverige.
Han kallar de politiska bloggarna (på Internet) för ”en flopp”, en slutsats som alla västsvenska bloggare borde ta till sig. Det Kent Asp kritiserar kan ses som ett misslyckande för den västsvenska regionens politiska bloggare.
Per Gudmundson på Svenska Dagbladets ledarsida kritiserade dagen därpå slutsatserna som Kent Asp drar.
Genom att likställa journalistikprofessor Asp med handskriftsbevararna, som såg boktryckarkonsten som ett hot mot sin egen ”mediestruktur”, framstår Gudmunson i stället som en teknikens profet vars predikan tar sig uttryck i övertro på bloggarnas potentiella makt.
För den göteborgska ”bloggosfären” ligger sanningen någonstans där emellan.
Det finns ett spår av strukturellt misslyckande för göteborgska bloggare. I alla fall om man väljer att se bloggandet ur ett regionalpolitiskt perspektiv.

Om västbloggarna har ambitioner att delta i den nationella politiska debatten kan man fråga sig varför diskussionen om våra regionala intressen inte står högt upp på de västsvenska bloggarnas prioriteringslista?
Multinationella företag som Volvo och SKF, och Västsvenska handelskammaren, men främst den kommunal- och regionalpolitiska makten arbetar effektivt för att främja västsvenska intressen på en nationell politisk nivå.
Här har vi västsvenska bloggare misslyckats med att skapa en gräsrotsbaserad regional blogg-lobbyism, som på ett effektivt sätt skulle kunna bilda opinion för västsvenska intressen. Vad de än må vara.

Bloggen ger varje människa möjligheten att på ett effektivt sätt kommunicera med potentiellt sett enorma mängder av läsare.
Men tyvärr har få västsvenska och göteborgska debattörer än så länge tagit chansen att nyttja bloggen som ett verktyg för att lyfta fram våra regionalpolitiska frågor på den nationella politiska bloggagendan.
* Den dagen västsvenska bloggare lyckas skapa en dynamisk debatt som når in i den stockholmska blogghysterin skulle de kunna bli en maktfaktor i nya vägar till politisk påverkan.
* Där bloggen som fenomen i Stockholms politiska sfär än så länge påverkat mest kring olika skandaler och avslöjanden, kan regionalpolitiska bloggar ta ett lobbyistiskt ansvar för sin region eller sin stads intressen.
Vid framväxten av regionalpolitisk bloggdebatt skulle nog även professor Asp se effekterna av bloggen som ett effektivt verktyg för nationell politisk påverkan.

Markus Hankins
Markus Hankins studerar journalistik. Han är också grundare av Sveriges största privata
fotbollsblogg BaraBen.com.