Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Amanda Broberg

Demokraternas löften klingar falskt

Martin Wannholts skogsaffärer i Brasilien är föremål för åklagarutredning.
Foto: NORA LOREK

Demokraterna är partiet som gick till val på att stoppa det självupptagna myglet i politiken – men allt tyder på att de borde ha börjat med att sopa rent framför sin egen dörr.

Förra veckan kom beskedet att en förundersökning inleds gällande kontoöverföringar i Martin Wannholts Brasilienaffärer. 

Det är inte första gången det varit kontroverser kring dem. Tidigare i år anmälde hela nio investerare Wannholt, och förundersökning om bland annat förskingring inleddes – men lades ner. 

Nu väljer åklagaren att ändra beslutet och inleda en ny förundersökning i samma ärende, något som i sig inte hör till vanligheterna. Parallellt med detta har Demokraterna inlett och fullföljt en process för att utesluta toppnamnet Henrik Munck. 

Bakgrunden är denna: Efter att Martin Wannholt arbetat för Moderaterna flyttade han en period till Brasilien där han bedrev en teakodling. Det är investerare i den som polisanmält honom eftersom de hävdar att Wannholt förskingrat deras pengar. Wannholt själv skyller bokstavligen på vädret.

Martin Wannholt vid sitt teakplantage i Brasilien.
Foto: Youtube

De återkommande kontroverserna tyder alla på samma sak, och det är att Demokraterna alldeles oavsett vad man tycker om deras politik, är ett dysfunktionellt parti. 

Polisanmälan mot Wannholt är nämligen bara den första i raden av kontroverser och konflikter som skakat partiet. Samtidigt som förundersökningen inleddes flaggade partiet för att Henrik Munck var på väg att uteslutas. Detta hade föranletts att partiet försökt köpa ut Munck för två miljoner kronor. Men efter att Munck tackat nej till erbjudandet uteslöts han efter en del turer i måndags. Bara i själva frågan om uteslutningen var KF-gruppen splittrad. Det är inte heller det första partiet Munck utesluts från – innan han blev medlem i Demokraterna blev han utesluten ur Miljöpartiet. 

Detta är varför partiets löften om att styra upp stan klingar falskt. De har uppenbarligen fullt upp med att hantera internt käbbel. När GT nådde Veronica Öjeskär som är politisk sekreterare och partiombudsman hos Demokraterna sa hon att ”det har inte med Demokraterna att göra”. Men att deras partiledares affärer är föremål för en förundersökning speglar tillbaka på partiet – för att politik är en förtroendebransch. Ändå avfärdar Wannholt anklagelserna som ”ren politisk förföljelse”. Det är alltså sådant som dissidenter i diktaturer får asyl för. Vad som nu drabbar Wannholt är oklart, men det är något helt annat än det.

En partiledare för ett lokalt missnöjesparti är polisanmäld av investerare för att han anklagas för att ha förskingrat pengar från en teakodling han bedrev i Brasilien. Parallellt med utesluts ett av partiets toppnamn, och det blir det andra partiet han utesluts från. Det låter som en fars eller en dålig politisk sitcom. Men det är det inte – det är Göteborgs näst största parti.