Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

122 miljoner satsas på försvaret i Västsverige

Soldater från Karlsborg på övning.
Foto: Nils Petter Nilsson

Alliansregeringen har i dagarna beslutat att satsa på en omfattande om- och nybyggnation på Karlsborgs flottiljområde. Satsningen uppgår till en kostnad på högst 122 miljoner kronor. Förnyelsen av Karlsborgs flygplats är mycket välkommen för de förband som är förlagda i Karlsborg och andra förband som använder sig av Karlsborg för utbildning och övning. Sedan F 6 lades ner på 1990-talet har bara mindre investeringar gjorts på flottiljområdet.

I Karlsborg finns ett flertal enheter förlagda som använder flygplatsen. Här utbildas bland annat fallskärmsjägare, förband för obemannade farkoster (UAV), Särskilda operationsgruppen och en luftburen bataljon. För att uppgradera flygplatsen kommer den att få om- och nybyggnad av fält- och stråkytor, nybyggnad av flygplatsljussystem och nya slitlager för rull- och taxibana. Nu kan det övas och utbildas mer och fler verksamheter. F 7 Såtenäs, Skaraborgs garnison, polisen med flera kan bättre dra nytta av goda utbildningsmöjligheter. Detta stärker Västsverige som utbildningsplattform.

Förutom om- och nybyggnationerna i Karlsborg har alliansregeringen nyligen beslutat om ytterligare investeringar även på flygflottiljerna F 21 och F 17. Regeringens investeringar säkrar att Försvarsmakten får förbättrade möjligheter att utbilda och öva vilket stärker vår försvarsförmåga. Satsningarna skapar även långsiktighet och lokala arbetstillfällen där många är anställda i, eller indirekt påverkade av, försvarets verksamhet.

Alliansregeringen visar i handling att vi tar långsiktigt ansvar för att steg för steg utveckla och modernisera försvaret och är beredda att göra nödvändiga investeringar för framtiden. Detta till skillnad från de tidigare socialdemokratiska regeringarna som lade ner ett 60-tal förband och inte kunde anpassa försvaret efter dagens och framtidens utmaningar.


CECILIA WIDEGREN (M)

Riksdagsledamot Skaraborg