Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ledande nazist häktad för sprängattentat

Nordiska motståndsrörelsens ledare i Göteborg Viktor Melin, 23, sitter häktad för sprängattentatet mot vänsterlokalen Syndikalistiskt forum. Säkerhetspolisen Säpo utreder
Foto: EXPO
Explosionen vid Syndikalistisk forum ägde rum den 11 november förra året. Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens ledare i Göteborg Viktor Melin, 23, sitter häktad för sprängattentatet mot vänsterlokalen. Säkerhetspolisen Säpo utreder
Foto: Marcus Wulcan
Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens ledare i Göteborg Viktor Melin, 23, sitter häktad för sprängattentatet mot vänsterlokalen Syndikalistiskt forum. Melin nekar i utredningen som bedrivs av Säkerhetspolisen.
Foto: Marcus Wulcan

Här står nazistledaren Viktor Melin, 23, med en fana, sida vid sida med Nordiska motståndsrörelsens ledarskikt i november i samband med organisationens marsch.

Nu sitter han häktad för att kvällen före marschen ha utfört ett sprängattentat mot vänsterlokalen Syndikalistiskt forum i Göteborg.

– En person är på sannolika skäl häktad för den gärningen. Vår uppfattning är att han är medlem i Nordiska motståndsrörelsen, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist vid Riksenheten för säkerhetsmål. 

Melin nekar i utredningen som bedrivs av Säkerhetspolisen.

Det var sent under fredagskvällen den 11 november som polisen kallades till en lokal i Linnéstaden i centrala Göteborg efter att en sprängladdning exploderat. Fönsterrutor hade krossats och fasaden till lokalen, som hyrs av vänsterorganisationen Syndikalistiskt forum, hade skador.

Nu kan GT avslöja att en mångårig ledande medlem inom nazistiska Nordiska motståndsrörelsen anhölls tidigare i veckan misstänkt för dådet. Mannen, den 23-årige Viktor Melin, har tidigare organiserat aktioner i Nordiska motståndsrörelsens namn. Bland annat kunde GT i februari förra året avslöja att han ledde en så kallad trygghetsaktion på ett badhus i Kungälv i nazistorganisationens namn - trots att han själv är dömd fyra gånger för misshandel. 

Under året som gick har han agerat gruppchef för Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg. Och under fredagseftermiddagen häktades han misstänkt för brottet allmänfarlig ödeläggelse. 


LÄS MER: Nazisten bakom "trygghetsaktionen" i badhuset dömd för brott 


Utredningen om sprängattentatet bedrivs av åklagarmyndighetens särskilda riksenhet för säkerhetsmål tillsammans med Säkerhetspolisen. Viktor Melin nekar till brott, enligt hans advokat Michael Hansson. 

– I nuläget varken kan eller vill jag säga något. Han har förnekat brott, så mycket kan jag tala om i alla fall, säger Michael Hansson efter förhandlingen.

Nazistledaren VIktor Melin nekar till brott

Michael Hansson var även Viktor Melins advokat då denne utreddes för våldsamt upplopp efter att ha i gripits i samband med en av Nordiska motståndsrörelsens samlingar vid Medborgarplatsen i Stockholm häromåret. Den utredningen lades senare ner.

Det var brottsmisstankar kopplat till Nordiska motståndsrörelsen den gången, vad kan du säga om den kopplingen nu? 

– Han är ju inte häktad för sina eventuella politiska åsikter i alla fall, säger advokaten.  


LÄS MER: "Kan inte utesluta ett politiskt motiv" 


Att det kunde finnas politiska motiv bakom händelsen var något polisen inte uteslöt redan tidigt i utredningen. 

Detonationen skedde sent kvällen före det att Nordiska motståndsrörelsen arrangerade en stor demonstration genom Stockholm. Dagen efter sprängattentatet tågade Viktor Melin i täten tillsammans med övriga ledande medlemmar i nazistorganisationen. 

Vid den demonstrationen förekom också stora motdemonstrationer där bland annat vänsterextrema grupper deltog.

GT har sökt representanter för Syndikalistiskt forum, som beskrivs som en bokhandel och mötesplats för olika vänstergrupper på ytterkanten. 

Själva skrev de på sin Facebooksida om attentatet:

”Under fredagskvällen placerades någon form av sprängladdning utanför vårt  bokkafé. Det är inte första gången som arbetarrörelsen utsätts för attacker. Men oroa er inte, vi och våra kamrater kör på som vanligt”, skrev Syndikalistiskt forum.

Säpo utreder Nordiska motståndsrörelsen för sprängattentat

Kammaråklagare Mats Ljungqvist vid riksenheten för säkerhetsmål bekräftar att hans och utredarna inom Säkerhetspolisens uppfattning är att den misstänkte Viktor Melin är medlem i Nordiska motståndsrörelsen.

Däremot ska Melin ha motsatt sig detta i förhör.

–  Vår uppfattning är att han är medlem. Men han själv uppger att han inte längre är medlem.

Klart är att Viktor Melin deltog vid flera av Nordiska motståndsrörelsens aktioner i Göteborg under hösten då också det misstänkta brottet ägde rum. Bland annat deltog han i en aktion i anslutning till Bokmässan i Göteborg. 

Anledningen till att Säpo handlägger ärendet är kombinationen av att den misstänkte enligt åklagarens uppfattning är medlem i Nordiska motståndsrörelsen och att dådet varit riktat mot Syndikalistiskt forum.

–  Skälet är att (den häktade) personen har eller har haft kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen och att dådet varit riktad mot den här fackföreningen på vänsterkanten.

Är det ett politiskt motiverat dåd?

– Ingen som helst kommentarer. 

Vad orsakades explosionen av?

– Jag har inget mer att säga.

Kommer det bli fler gripanden?

– Som princip uttalar jag mig aldrig i frågan om det finns flera misstänkta, säger Mats Ljungqvist.


LÄS MER: Nazister agerade "trygghetsvärdar" i badhus


Av häktningsframställan som lämnats in till Göteborgs tingsrätt framgår att det är Säkerhetspolisen, Säpo, som sköter utredningen under åklagarens ledning.

Nordiska motståndsrörelsen har varit aktiv i Göteborgsområdet under det senaste året. För två helger sedan uppstod tumult i samband med att organisationen delade ut flygblad på Järntorget i centrala Göteborg. 

En kvinna anmälde då att hon misshandlats av en av nazisterna.

Men enligt åklagaren ingå inte den händelsen i den utredning han bedriver.

–  Jag känner inte till det ärendet. Svaret är nej, helt enkelt, avslutar kammaråklagare Mats Ljungqvist.

Viktor Melin häktades under fredagen för att han på sannolika skäl skulle ha gjort sig skyldig till brottet allmänfarlig ödeläggelse. Det är den högre graden av misstanke.

NMR: "En bra person som alltid ställt upp för organisationen"

Sent under fredagskvällen gjorde Nordiska motståndsrörelsen i Sverige ett officiellt uttalande om sprängningen utanför vänsterlokalen i november, en lokal som de i uttalandet beskriver som ett tillhåll för deras politiska motståndare i den vänsterextrema gruppen Antifascistisk aktion:

"Nordiska motståndsrörelsen ligger inte bakom attentatet mot Syndikalistiskt forum."

Om den häktade för sprängningen skriver Nordiska motståndsrörelsen:

"Oavsett om mannen fortfarande är medlem i Motståndsrörelsen eller inte, så anser vi honom vara en bra person som alltid ställt upp för organisationen."