Ledande i gäng dödad
i bilexplosionen

Fyra omkom i bilexplosionen i Torslanda på fredagskvällen.
Polisen utreder om explosionen varit avsiktlig eller på grund av ett misstag.
Foto: Läsarbild

Bilen exploderade och tre vuxna och ett litet barn miste livet.

En av de döda är en tongivande person i en av Göteborgs kriminella grupperingar på Hisingen.

Det handlar om en 32-årig man som varit inblandad i de senaste årens gängkonflikter i staden – 2008 medverkade han vid en uppmärksammad dödsskjutning i Länsmansgården.

Under fredagen inträffade en kraftig explosion på väg 155 i Torslanda precis utanför brandstationen. Tre personer dog omedelbart i bilexplosionen och tidigt på lördagsmorgonen gick polisen ut med att även ett barn i förskoleåldern mist sitt liv till följd av explosionen.

En av de döda vid den misstänkta sprängningen ska, enligt flera uppgifter till GT, vara en framträdande medlem i ett av Göteborgs kriminella gäng, ett så kallat territoriellt nätverk med bas i norra Biskopsgården.

Polisen bekräftar också att den avlidne har band till de kängkonflikter som rasar i staden.

Dömdes förra året

Mannen är 32 år och dömdes så sent som förra året för grovt vapenbrott med koppling till gängkonflikterna. 2008 deltog han i en uppgörelse mellan ungdomar i två kriminella gäng på Dimvädersgatan i Länsmansgården. På ena sidan stod medlemmar i Bandidos undergruppering X-team, på den andra sidan Hells Angels undergruppering Red & White crew där 33-åringen mannen då ingick.

En mängd skott utdelades mellan gängen och en ung medlem i X-team sköts till döds. Den nu avlidne 32-åringen dömdes till fyra års fängelse för grovt vapenbrott och för att ha skjutit den mördade mannen med ett hagelgevär och även försökt att skjuta andra personer på platsen. Däremot kunde inte domstolen fälla någon för de dödande skotten.

Polisen utreder nu om fredagens explosion varit avsiktlig eller skett på grund av ett misstag.

En förundersökning om brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor har inletts.

– Vi har haft en teknisk undersökning på platsen under lördagen och det är svårt att säga när vi är klara med denna.  Vi konstaterar nu att det är en kraftig explosion under färd och orsaken till den har vi inte klart för oss i nuläget, säger Robert Karlsson, chef för utredningsenheten i region Väst.

– Antingen så har detta skett genom att någon transporterat något explosivt som orsakat explosionen eller så ligger ett brott bakom. Vi har inga indikationer som pekar i någon av riktningarna – därför låter vi brottsrubriceringen ligga kvar.

En oidentifierad

Förutom den 32-årige mannen miste en 29-årig man och hans dotter som är i förskoleåldern livet i explosionen. Ytterligare en person dödades, men denne är ännu inte identifierad.

– Vår prio just nu är att identifiera den avlidna och kontakta anhöriga.