Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lavas viktiga budskap – efter sexuella ofredandet

Lava Franck blev sexuellt ofredad under Way out west. Foto: Privat
En okänd man tafsade på henne i publikhavet. Foto: Robin Aron / GT-Expressen

Lava Franck, 17, blev sexuellt ofredad under förra årets Way out west. 

Inför årets festival vill hon uppmärksamma alla att hålla ögonen öppna och ingripa ifall man ser någon bli utsatt.

– Du får ha på dig vad du vill, dansa hur du vill och göra vad du vill. Folk ska inte ta sig rätt till din kropp bara för att de känner att det är gött för dem, säger hon.

Förra året var Lava Franck på Way out west med några vänner. 

I  det publikhav som samlats för att se musikgruppen Major Lazer utsattes hon för sexuella trakasserier.

– Det var en okänd man, som tafsade på mig. Det var väldigt obehagligt, för jag hade inte varit med om något liknande tidigare. Det blev inget sexuellt övergrepp på det sättet, eller våldtäkt, men det hade kunnat gå mycket värre, berättar Lava.

Fick stöd på Facebook

Efter den obehagliga händelsen skrev Lava ett uppmärksammat inlägg på Facebook. 

– Även fast det kan kännas som att man är ensam, så är man aldrig det. Det finns alltid människor som varit med om liknande grejer och man kan hjälpa varandra, säger hon och fortsätter:

– Efteråt var det många som hörde av sig och sa att jag hjälpt dem att våga dela med sig av sina erfarenheter efter att de läst mitt inlägg. Det är det finaste jag har hört.

 

LÄS OCKSÅ: Personal sexofredad under Way out west 

 

Inför årets Way out west delade hon sitt gamla inlägg igen, för att uppmärksamma den problematik som finns med sexuella trakasserier och övergrepp på festivaler. 

”Du får ha på dig vad du vill”

Trots förra årets obehagliga händelse vägrar hon tystas och hon kommer även detta år att besöka festivalen med sina vänner.

– Jag är jättetaggad och det ska bli jätteroligt. Jag hoppas att inget liknande händer i år.

Samtidigt vill hon skicka med ett budskap till alla tjejer som ska besöka festivalen.

– Du får ha på dig vad du vill, dansa hur du vill och göra vad du vill. Folk ska inte ta sig rätt till din kropp bara för att de känner att det är gött för dem

 

Lavas budskap till de som utsätts

”Jag tycker att man som offer inte ska skämmas över att ha blivit utsatt. Det ska man aldrig göra. Även fast det kan kännas som att man är ensam, så är man aldrig det. Det finns alltid människor som varit med om liknande grejer och man kan hjälpa varandra. Jag tror att det är bra, att precis som jag gjorde, dela med sig av mina erfarenheter.”


”Om man råkar ut för något liknande eller ser något är det viktigt att stå på sig och säga ifrån, höja sin röst och inte stå tyst. Hjälps åt.”

 

”Det jag kan ångra från förra året är att jag inte polisanmälde det. Även fast jag inte utsattes för någon grövre våldtäkt var det fortfarande sexuellt ofredande. Jag uppmanar alla att anmäla och jag förstår att det kan kännas som att det inte tjänar något till. Men det är bra att göra, för då ser folk vad som händer och hur stort problemet är.”

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!