Låt din jycke svalka sig... med hundglass

De fyrbenta vännerna slickar gladeligen i sig glassen.
Foto: Privat
Man kan även balansera glassen på nosen.
Foto: Privat
Jessica Nyström bjuder på hundglass tillsammans med vännen Anna.
Foto: Privat

Du kanske har hört talas om vegansk glass eller raw food-glass. Men har du hört talas om hundglass?

Glassen finns i nöt-, lax- och älgsmak och serveras på ett kafé i Dagsås utanför Varberg.

Och de fyrbenta vännerna slickar gladeligen i sig av glassen.

– Hundar svalkar sig genom munnen. Det är temperaturreglerande. På sommaren när det är varmt kan de ligga och slicka på en kall glass och samtidigt kyla ner sig, säger Jessica Nyström, ägare till kaféet.

Hundägare som vill ge sin hund en glass kan slå sig ner på Ejas glass i Dagsås utanför Varberg i sommar. Den hundvänliga glassen kommer i flera smaker och är fri från både laktos och socker. Därmed kan ägare och hund koppla av tillsammans med en glass i solen, vilket Hallands Nyheter tidigare rapporterat om.

Jessica Nyström som äger kaféet tror på sin idé.

– Jag hoppas att det ska gå hem. Att folk kanske ser det här som ett bättre alternativ än att köpa vanlig glass till sin hund. Det är ett nyttigt och kul sätt att kunna njuta ihop med sitt djur, säger hon.

Inte vegetarisk

Sedan tidigare säljer kaféet olika specialglassar, bland annat vegansk glass och glass utan grädde. Jessica lyckades hitta ett företag i Stockholm som producerar hundglassen. Den är gjord på laktosfri yoghurt och är sötad med kokossocker och agavesirap. Många hundar är nämligen laktosintoleranta, säger Jessica.

Däremot är den inte vegetarisk då bland annat nermald älg återfinns i burken. Konsistensen är speciellt anpassad för människans bästa vän.

– Den är väldigt hård. Det är för att hunden ska slicka i sig glassen i stället för att glufsa i sig den, säger hon.

Jessica har en egen teori kring varför hundglass blivit verklighet.

– Folk tenderat att behandla sina djur som små människor. "Äter jag godis så ska hunden ha godis", "äter jag glass så ska hunden ha glass", tänker man, säger Jessica Nyström.


Följ GT på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​