Efter att lastbilen kört in i skyliften föll målaren 40 meter och dog. Foto: Polisen
Efter att lastbilen kört in i skyliften föll målaren 40 meter och dog. Foto: Polisen

Lastbilsförare körde in i skylift – målare dog

Publicerad

En lastbilschaufför i Göteborg misstänks ha kört på en skylift så att en målare föll 40 meter och dog. Nu åtalas chauffören för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik.

Dödsfallet inträffade den 9 september 2014. Lastbilschauffören som är i 65-årsåldern kom då körandes på Mejerigatan i Göteborg där målaren i 50-årsåldern stod och målade en fastighet i en skylift inne på ett industriområde i Kallebäck.

"Genom sitt körsätt kom han att påköra en skylift som stod uppställd med kranarmen placerade i lastbilens färdriktning", står i åtalet som i dag lämnades in vid Göteborgs tingsrätt på torsdagen.

Lastbilschauffören misstänks enligt åtalet för att inte haft tillräcklig uppmärksamhet framåt och kört för snabbt med tanke på hur det såg ut vid platsen.

När lastbilen körde på skyliften, som välte, flög målare ur korgen och landade omkring 20 meter bort på asfalten. Vid fallet fick målaren skador som han avled av.

Även en fastighetschef i Göteborg åtalas efter det tragiska dödsfallet. Fastighetschefen åtalas för arbetsmiljöbrottet vållande till annan död då han hade arbetsmiljöansvaret för det aktuella arbetet.

Företag krävs på två miljoner

Skyliften stod uppställd med sin kranarm placerad i lastbilens färdväg inne på industriområdet, där den placerats på körbanan efter instruktioner från företaget som utförde arbetet.

Lastbilschauffören berättar själv i förhör att han inte såg slyliftens bom som han körde på grund av ljusskiftningar mellan inomhuslokalen han kom körandes från och solljuset vid olycksplatsen.

Arbetsmiljöverket skriver i ett utlåtande att målaren sakande fallutrusning när han stod uppe i skyliften. En utrustning som enligt Arbetsmiljöverket kunde ha räddat målarens liv.

Även fastighetsbolaget som målaren utförde arbetet åt krävs på två miljoner kronor i en företagsbot. Det för åklagaren Bo Lundgren menar att företaget inte har gjort tillräckliga förbyggande åtgärder för att undvika en olycka.

Mattis Wikström
Mattis Wikström
Anders Abrahamsson
Anders Abrahamsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER