Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lastbilschaufförerna ser på film när de kör

Lastbilschauffören Albert Bouahuis menar att bristen på lagstiftning gör det enklare för många att kolla på film på datorn medan de kör "I Holland får man böter på närmare 220 euro när man gör det eller kollar på mobilen.. Foto: johanna rapp

Lastbilar ligger bakom två av fem dödsolyckor i trafiken.

Nu uppger P4 Väst att många lastbilschaufförer använder datorn i förarhytten för att kolla på film eller sociala medier under sina körningar.

Något som bekräftas av flera lastbilschaufförer som GT träffat.

- Tro fan att det händer olyckor när folk håller på så. Och det är väldigt många man möter på vägen som har sitt fokus på till exempel datorn i stället för vägen, säger lastbilschauffören Kjell Johansson.

Datorerna i lastbilarna används för att kolla GPS eller ordrar.


Men av vissa chaufförer även till att kolla på film eller Facebook under körningar, uppger P4 Väst.

Lastbilschaufförerna menar själva att datoranvändandet i bilen har blivit ett stort problem i trafiken. Och flera av dem som GT träffar bekräftar att det är vanligt förekommande att chaufförer sitter och kollar på datorn under körningar.

"Bilarna vinglar till"

- Det är väldigt vanligt att chaufförer sitter med datorn, och ibland ser jag också hur bilarna vinglar till. Det är väldigt många som kör och tittar på film samtidigt. I bland ser man också de som till och med tittar på porr samtidigt som de kör, berättar chauffören Ali Ihsan Özpekmezci när GT träffar honom på Stigs Center i Hisings Backa.

Och han är inte ensam om att vittna om problemet.

- Det är ofta jag ser folk på vägarna som sitter med datorn uppe, och så har jag sett några riktigt hemska olyckor också. Det är bara ett knapptryck som krävs för att man ska tappa koncentrationen. Och det är ju väldigt många som håller på med mobilen också, säger Kjell Johansson.

Jan Nilsson, ytterligare en av de chaufförer som GT träffar, håller med:

- Det är ju lagligt här i Sverige, men jag tror att det kommer att ändras.

En chaufför som vill vara anonym berättar att han själv har försökt att se på film samtidigt som han kör.

- Men det är ingenting jag gör mer, för det går inte att koncentrera sig på vägen samtidigt. Men jag tror att det är närmare 80-85 procent av alla som kör som gör det - och då skojar jag inte.

Polisen ovetandes

Trots att många chaufförer kan berätta om det utbredda datoranvändandet under körningen så är det inte ett problem som trafikpolisen känner till.

- Rent teoretiskt skulle det vara ett stort problem. Dock är det ingenting som vi har uppmärksammat i samband med olyckor, eller fått rapporter om, säger Lennart Hjelm chef för trafikpolisen i Göteborg.

I Sverige finns det ingen lagstiftning som reglerar datoranvändande vid körning. Det finns inte heller någon lag som förbjuder förare att prata i mobiltelefon i trafiken. Men skulle en olycka uppstå så kan trots allt en dom utfärdas.

Riksdagen menar att det behövs lagstiftning som förbjuder användandet av mobiler och annan kommunikationsteknik, som tar uppmärksamhet från körningen.

Kan vara förödande

Matts-Åke Belin, trafiksäkerhetsexpert på trafikverket, menar att datoranvändande under körning kan vara helt förödande.

- Att göra något sådant och titta bort från vägen är det mest allvarliga man kan göra. Att titta på film gör vem som helst till en dålig chaufför.

- Alla är ju rörande överens om att det inte är bra att till exempel sms:a när man kör, men nu är ju alla uppkopplade hela tiden, det är svårt att stoppa.

Matts-Åke Belin tror dock inte att en regeländring kring teknikanvändandet kommer att hjälpa.

- Blir det förbjudet kommer folk att dölja det i stället.

Han får dock inte medhåll av Albert Bouahuis, lastbilschaufför från Holland, som menar att lagstiftningen där gör problemet mindre.

- Om polisen ser dig sitta och titta på datorn eller hålla på med mobilen får du böter på närmare 220 euro - och det är saftigt. Att se på film i bilen är väldigt trafikfarligt, framför allt när det är snö. Då händer olyckor lätt, säger Albert Bouahuis.

Mänskliga faktorn

Den mänskliga faktorn ligger bakom nio av tio lastbilsolyckor. Det konstateras i en europeisk rapport om trafiksäkerhet och trafikolyckor från Volvo Lastvagnar. I rapporten framgår också att tunga lastbilar är inblandade i 17 procent av alla trafikolyckor med dödlig utgång och i sju procent av de trafikolyckor som resulterar i personskador.

FAKTA

17 Lastbilsolyckor i Västsverige senaste halvåret

70-ÅRIG KVINNA SVÅRT SKADAD

18 april. En kvinna i 70-årsåldern blev svårt skadad när hon blev påkörd av en lastbil i en vägkorsning i Jönköping.

LASTBIL KÖR NER I DIKET

18 april. En lastbil hamnade i diket på länsväg 2871 vid Dimbo. Ingen människa skadades.

TOLV SKOLUNGDOMAR SKADAS

15 april. En lastbil och en buss krockade i Tranemotrakten, vid Länghem. I en vänstersväng blev bussen påkörd av en mötande lastbil. Busschauffören misstänktes för vårdslöshet i trafik. Tolv skolungdomar fick föras till sjukhus. Ingen blev livshotande skadad.

KROCK På UDDEVALLABRON

2 april. En lastbil och två personbilar var inblandade i en olycka i samband med en omkörning söder om Uddevallabron. Två personer fick föras till sjukhus.

LASTBIL KÖR NER I DIKET

17 april. En lastbil körde av okänd anledning ner i diket mellan Morup och Tvååker. Ingen person skadas, men det uppstod långa köer innan bärgningen var klar.

LASTBILSFÖRARE KÖR AV VÄGEN

20 mars. Ett par kilometer norr om Skara, vid Skarabacken, körde en lastbil av vägen och hamnade i diket. Chauffören klarade sig utan skador.

KROCK PÅ STALLBACKABRON

7 mars. En bil och en lastbil krockade på Stallbackabron. Lastbilen bytte fil utan att se bilen i filen bredvid och stötte då ihop med den. Ingen skadades i olyckan.

PERSONBIL TRÄNGS AV VÄGEN

17 januari. En personbil trängdes av vägen av en lastbil på riksväg 40 nära Strängsered. Lastbilen körde fort och stannade inte för att se hur det gick med bilisten, som dock klarade sig utan fysiska skador.

80-ÅRING MED ROLLATOR PÅKöRD

14 januari. En lastbil med släp körde på en man i 80-årsåldern när han gick med rollator på riksväg 46 i Stenstorp utanför Falköping.

KROCK På LÄNSVÄG 155

11 januari. En lastbil och en personbil krockade på länsväg 155 vid Sörredskrysset. Ingen blev allvarligt skadad. Det är oklart vad som orsakade olyckan.

LASTBIL KÖR AV VÄGEN På E6:an

29 december. En lastbil med trailer körde av vägen på E6:an vid Bohus Rasta. Det var halt vid olyckstillfället på grund av snö och slask.

KROCK SÖDER OM JÖNKöPING

20 december. En lastbil krockade med en personbil på E4 söder om Jönköping.

LASTBIL KÖR AV VÄGEN

3 december. En lastbil körde av vägen på riksväg 40 vid Ryamotet i riktning mot Borås.

BLOCKERAR VÄGBANAN

27 november. En lastbil körde av vägen mellan Sulvik och Vännaka i Årjäng. Vägbanan blev blockerad.

BLOCKERAR VÄGBANAN

27 november. En lastbil frontalkrockade med en personbil på riksväg 26 i Hylte. Föraren och passagerarna i bilen klarade sig mirakulöst oskadda trots att bilen totalkvaddades.

FÖRARE KÖR IN I TUNNELVÄGG

25 oktober. En lastbil körde in i tunnelväggen i Lundbytunneln och blev stående där. Tunnelröret fick stängas av till nästa dag. Ingen skadades i olyckan.

40-ÅRING AVLIDER EFTER KROCK

2 oktober. En lastbil krockade med en mötande personbil efter att ha kommit över på fel sida av vägen. Olyckan inträffade på länsväg 678 vid Forshälla. En 40-årig man avled i samband med olyckan. Ytterligare fyra personer skadades, varav en allvarligt. eva rogsten