Spåren efter de stulna lastbilarna leder till Årjäng och sedan Kristinehamn – sedan upphör de. Foto: PolisSpåren efter de stulna lastbilarna leder till Årjäng och sedan Kristinehamn – sedan upphör de. Foto: Polis
Spåren efter de stulna lastbilarna leder till Årjäng och sedan Kristinehamn – sedan upphör de. Foto: Polis
Polisen jagar tjuvarna. Foto: Ludvig ThunmanPolisen jagar tjuvarna. Foto: Ludvig Thunman
Polisen jagar tjuvarna. Foto: Ludvig Thunman

Lastbilar för miljoner
stals – spåren upphör

Publicerad

Två splitternya lastbilar, värda miljonbelopp, har stulits i norska Ørje under natten.

Ledtrådarna efter lastbilstjuvarna leder först till Årjäng – och sedan vidare till Kristinehamn.

Sedan upphör spåren.

– Nu kan de vara var som helst. Vi vore tacksamma om folk kunde hålla ögonen öppna, vädjar Tommy Jonsson, delägare i åkeriet som äger lastbilarna.

De två lastbilarna, som med sina släpvagnar är värda runt två miljoner kronor vardera, stod båda parkerade vid en tvätthall i norska Ørje runt midnatt.

Men ett par timmar senare så stals ekipagen, som tillhör Uno Jonssons Åkeri i värmländska Töckfors.

– Vi upptäckte att de inte stod kvar där på morgonen. Först trodde vi att de stod i tullen. Men sen fick jag samtal med frågor om var fordonen var – då förstod vi att något inte stod rätt till, säger Tommy Jonsson.

Han spårade då de båda lastbilarnas GPS.

– Då kunde jag se att de kördes ut ur tvätthallen omkring klockan 02 på natten och jag kunde följa GPS:en ända till Årjäng. Men där verkar GPS-navigeringen ha skurits av på något sätt, säger Jonsson.

Spåren upphör

Senare uppger ett vittne att han sett en av lastbilarna i Kristinehamn i Värmland under lördagsmorgonen.

– Men det var ju flera timmar innan han kände till att fordonen var stulna, tyvärr, säger Jonsson.

Därefter upphör helt spåren efter de 17 meter långa lastbilarna, som var fullastade med lösviktsgodis och kaffebröd.

– Vi vore tacksamma om folk kunde hålla ögonen öppna. Inte bara för vår skull utan även för våra kunders skull, vädjar Tommy Jonsson

Polisen i Østfold har gått ut med en efterlysning efter fordonen och även svensk polis är inkopplad i ärendet.

– De är spärrade av oss, så om man slår på registreringsnumret så ser man att de är anmälda stulna, säger Ronny Brattström, vakthavande befäl vid polisen i Värmland.

Lastbilarnas styrhytter är blå och släpvagnarna vita. Logotypen Uno Jonssons Åkeri AB står skriven över vindrutan. Om du tror dig ha sett någon av fordonen, kontakta polisen på 114 14.

Sanna Wikström
Sanna Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER