Mamma och pappa döda – bilen överkörd av lastbil

Flera personer har skadats efter en svår lastbilsolycka längs riksväg 40.
Foto: Niklas Göransson/Nyheter STO
Lastbilen for över hela motorvägen ned i ett dike.
Foto: Niklas Göransson/Nyheter STO

Två personer har omkommit efter en svår trafikolycka på riksväg 40 i Härryda kommun.

– En man i 35-årsåldern och en kvinna i 50-årsåldern omkom. Barnet i tioårsåldern som satt i fordonet klarade sig med lindriga skador. Vi har underättat anhöriga, säger Johan Ljung, vakthavande befäl i region Väst.

En lastbil fick sladd, åkte igenom mitträcket och körde sedan över en bil på motsatt sida varpå båda fordonen hamnade i diket.

En förundersökning med rubriceringen vårdslöshet i trafik är inledd.

Larmet kom in vid 13-tiden på lördagen.

– Det var en lastbil som fick sladd och den ska ligga över alla körbanor, sa Tommy Nyman vid polisen initialt.

Det stod tidigt klar att det handlade om en mycket allvarlig olycka.

– Det ser inte bra ut, lastbilen har kolliderat med en personbil. Men jag har ännu inga uppgifter om skadeläge, sa Nyman i ett första skede.

– Bilen ska ha blivit överkörd, uppgav Gunilla Jensen, teamledare vid SOS Alarm.

Polisen skrev på sin hemsida:

”Lastbilen har kört i riktning mot Borås och fått sladd. Har då kört genom mittäcket och kolliderat med en mötande personbil från andra hållet.”

Föräldrar dog i olyckan

Drygt sex timmar efter olyckan går polis ut med att två personer från Västra Götalands län har omkommit till följd av olyckan. Enligt BT är personerna hemmahörande i Marks kommun.

– Det är en man i 35-årsåldern och en kvinna i 50-årsåldern, säger Johan Ljung.

I bilen färdades också ett barn som enligt polisen är under tio år.

– Men barnet har klarat sig med lindriga skador, enligt de uppgifter jag har, säger Ljung. 

Den omkomna mannen och kvinnan uppges vara barnets föräldrar.

Olyckan inträffade på motorvägen riksväg 40 i Härryda kommun. Lastbilen ska ha kört i riktning mot Landvetter flygplats/Borås men av okänd anledning skenat över mitträcke och blockerat fordon i båda riktningarna.

Räddningstjänsten skickade ett stort antal enheter till platsen.

– Vi är på plats med bilar från stationerna i Mölnlycke, Landvetter, Mölndal och Hindås. Vi håller på med en mängd olika åtgärder vid olycksplatsen, sa Peter Zettersten, larm- och ledningsoperatör, initialt.

Polisen meddelade samtidigt att flera ambulansenheter larmades till olycksplatsen.

Nio ambulanser larmade

SOS Alarm bekräftade allvaret i olyckan direkt:

– Vi har fem ambulanser framme och totalt är nio larmade. En av dem är en ambulanshelikopter, uppgav Gunilla Jensen vid SOS Alarm.

– Det är allvarliga skador för de som åkte i personbilen. Hur många som suttit i bilen går vi inte ut med, sa Nyman något senare.

Det visade sig alltså vara tre, två vuxna som omkom och ett barn som har överlevt.

Flera till sjukhus

Dessutom är två personer som suttit i lastbilen skadade. Dessa fördes i väg med ambulanser till sjukhus med okänt skadeläge ganska snabbt efter olyckan.

Enligt flera ögonvittnen låg personbilen under lastbilens släp efter olyckan. Ett vittne säger:

– Det var svarta bromsspår längs vägen och rakt igenom mitträcket och på andra sidan låg lastbilen i diket, säger ett vittne som passerat platsen.

Nyman berättade också att man direkt stängde av motorvägen i riktning mot Göteborg. Trafiken leds om vid Landvettermotet.

I riktning mot Landvetter/Borås kunde en av filerna öppnas efter en stund.

Lastbilen behöver bärgas från olycksplatsen. En tungbärgare och en kranbil finns på platsen sedan ett antal timmar för att lyfta lastbilen. Den kommer sedan tas i beslag för teknisk undersökning.

Avstängt flera timmar till

– Man håller på med bärgningen, men det ser ut som att det kommer att vara avstängt i flera timmar till, uppgav Johan Ljung, vakthavande befäl vid polisen i region Väst klockan 18.20.

Trafikverkets prognos om trafikläget har ständigt flyttats fram. Klockan 20.30 är prognosen att man blir klara först klockan 23.30.

Nu kommer polis att utreda orsaken till olyckan.

– Vi har ingen brottsrubricering utan vi betraktar det som en trafikolycka med dödlig utgång tills vidare. De inblandade fordonen kommer att tas i beslag och det kommer att genomföras tekniska undersökningar, säger Johan Ljung. 

Förundersökning inledd

Under söndagen har dock en formell förundersökning inletts.

– Detta eftersom det handlar om en dödsolycka. Rubriceringen i nuläget är misstanke om vårdslöshet i trafik. Den kan komma att kompletteras av andra rubriceringar eller tas bort beroende på vad utredningen visar, uppger Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen i region Väst vid lunchtid söndag.

Han har ingen uppgift om föraren av lastbilen kunnat höras ännu.

Enligt polisen ska ytterligare en personbil ha varit inblandad i olyckan, en bil som körde i riktning mot Göteborg precis som den andra. Ingen person som färdades i den bilen har kommit till skada.