Lasse-Maja lurade alla – benådad av kungen

Lars "Lasse-Maja" Molin föddes 1785 i Ramsberg och dog 1845 i Arboga.
Foto: Wikimedia Commons
Lasse-Majas cell på Carlstens fästning.
Foto: Hugo Ahlberg
Lasse-Maja avtjänade sitt straff på Carlstens fästning på Marstrand och blev snart ett dragplåster för turismen på ön.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Han är en av Västsveriges mest mytomspunna brottslingar.

Klädd som kvinna gjorde han flera stöldturnéer.

Under sin tid som fängslad på Carlstens fästning gjorde Lasse-Maja succé som turistattraktion och benådades till sist av kungen. 

– Han måste ha charmat sin omgivning. Han var en överlevare och entreprenör, berättar Hugo Ahlberg som är guide på Carlstens fästning.

Lars Molin, mer känd som Lasse-Maja, föddes 1785 i Ramsberg i Västmanland. Under sina första år som kriminell höll han sig mest i hemtrakterna. Han härjade senare på flera platser runtom i Mälardalen och Stockholm. 

Han greps flera gånger, men lyckades rymma. 1812 dömdes han till livstids fängelse för att ha stulit kyrksilvret i Järfälla kyrka. 

Han avtjänade sitt straff på Carlstens fästning på Marstrand och blev snart ett dragplåster för turismen på ön. Lasse-Maja lockar fortfarande besökare till fästningen, där man kan man besöka cellen han avtjänade sitt straff i. 

Klädde ut sig till kvinna

Lasse-Maja fick sitt smeknamn på grund av att han under långa perioder i sitt liv gick klädd i kvinnokläder. Ett drag som spelade stor roll under hans stöldturnéer. 

Klädd som kvinna tog Lasse-Maja jobb på olika gårdar och herresäten, ofta i köket. 

– Han lagade mat och lärde sig ett och annat under de här stöldturnéerna. När han arbetade där så lärde han sig var värdesakerna och pengarna fanns, säger Hugo Ahlberg, som arbetar som guide på Carlstens fästning.

Lyckades charma människor

Efter att ha lagt vantarna på värdesakerna kunde han byta om till manskläder om det var någon som förföljde honom.

– Så han höll sig undan väldigt länge. Han åkte till sist fast efter ett inbrott i Järfälla kyrka. Det är det grövsta brottet han har begått.

Brottet ansågs vara särskilt grovt eftersom han hade stulit från kyrkan, berättar Hugo Ahlberg.


"Han var väldigt omtyckt, både av fångar och av officerarna. Så han fick flera privilegier när han satt på fästningen", säger Hugo Ahlberg.
Foto: DANIEL MAJAK / EXPRESSEN

Lasse-Maja hade en förmåga att charma folk i sin omgivning och hans tid på Carlstens fästning blev därför mer uthärdlig än för många andra av fångarna.

– Han var väldigt omtyckt, både av fångar och av officerarna. Så han fick flera privilegier när han satt på fästningen. När han blev kock fick han gå ner till Marstrand stad, under bevakning så klart. I slutet hade han en hel nyckelknippa, så han kunde gå ganska fritt, säger Hugo Ahlberg.

Under tiden växte också turismen på ön och Marstrand började bli populär som badort. Fästningen öppnade upp för besökare och blev lite av en turistattraktion. Fångarna sålde saker de tillverkat, och på det sättet fick fångarna det lite bättre.

Hugo Ahlberg har jobbat som guide på Carlsens fästning i 12 år
Foto: Privat

– Lasse-Maja blir ett dragplåster för Marstrand. Folk kom för att titta på fångarna och framför allt Lasse-Maja, som var väldigt duktig på att berätta, säger Hugo Ahlberg.

Författaren Edvard Matz beskriver i Svenskt biografiskt lexikon hur Lasse-Maja utvecklade sin berättarförmåga som även annonserades som attraktion i pressen. 

Under tiden på fästningen skrevs även en bok om Lasse-Majas historia, Lasse-Majas besynnerliga äventyr, berättade av honom själv. Men troligtvis är det inte han själv som skrivit boken, berättar Hugo Ahlberg.

Pålitlig och omtyckt

Att Lasse-Maja ansåg som en pålitlig fånge och var omtyckt var inget som verkar ha hindrat honom från att dra nytta av sina förmåner. Han försökte rymma flera gånger. Ett av de mest lyckade rymningsförsöken involverade kvinnokläder.

– Det finns lite olika historier om hur det har gått till. En version är att han helt enkelt går ut från fästningen klädd som kvinna. Det fanns nämligen inga kvinnliga fångar. Den andra versionen är att han har lyckats få tag på kvinnokläder som han gömt undan. Han har privilegier att gå ner till Marstrand stad för att göra inköp till köket. När den som bevakar honom inte har full uppsyn så klär han om till kvinna och försvinner i väg.

Han ska sedan ha betalat en fiskare för att ro över honom till fastlandet. Lasse-Maja var borta i två veckor innan de fick tag på honom i Lilla Edet och han fördes tillbaka till fästningen. 

– Han hade det lite tufft efter det här rymningsförsöket, för det var ju allvarligt att ha rymt från fästningen. Men så småningom återfår han sin position igen. 

Lasse-Majas cell på Carlstens fästning.
Foto: Wikimedia Commons

Efter 26 år på fästningen benådades han av kungen och kunde lämna fästningen som en fri man. Enligt sägnen var det hans matlagningskunskaper som var avgörande för benådningen.

– Exakt hur sant detta är det vet jag inte, men så som det sägs att det gått till är att Karl XIV Johan gör besök på Marstrand och går upp till fästningen och får äta en måltid som Lasse-Maja har tillagat. Sen vill han träffa kocken, så Lasse-Maja och kungen möts och mötet blir då kanske en anledning varför han sedan blir benådad, säger Hugo Ahlberg.

Lasse-Maja var duktig på att laga mat och ska ha bjudit på franska pastejer, något som gick hem hos fransmannen Karl XIV Johan. Matlagningstalangerna hade han utvecklat under sin tid på de olika gårdar och herresäten under stöldturnéerna, berättar Hugo Ahlberg.

Ur filmen ”Lasse-Maja” från 1941.
Foto: FILMBOLAG

Folkkär brottsling

Efter frigivningen, under de sista åren i hans liv, hade Lasse-Maja det ganska bra.

– Han blir inbjuden till finare middagar för att berätta om sitt liv och kommer då ibland klädd som kvinna. Han har det ganska bra de sista åren av sitt liv. Han blir som en showartist kan man säga.

Intresset för den mytomspunna Lasse-Maja har hållit i sig och hans liv har blivit både böcker, tv-serie och film. Det finns kaféer och restauranger som bär hans namn. Även en av färjorna till Marstrand heter Lasse-Maja.

– Han lyckas klara sig ganska bra i de här olika situationerna i livet. Han hittar en väg att charma folk, även på fästningen, och får en dräglig tillvaro jämfört med de andra fångarna. Han måste ha charmat sin omgivning. Han var en överlevare och entreprenör, säger Hugo Ahlberg.