Trots att Lasse Råde själv har varnat för bluffmakare under sin tid som journalist på GT, var han riktigt nära på att gå i fällan. Foto: ROBIN ARONTrots att Lasse Råde själv har varnat för bluffmakare under sin tid som journalist på GT, var han riktigt nära på att gå i fällan. Foto: ROBIN ARON
Trots att Lasse Råde själv har varnat för bluffmakare under sin tid som journalist på GT, var han riktigt nära på att gå i fällan.  Foto: ROBIN ARON
"En kvinnlig bekant till mig satt och skrev på den tillsammans med sin revisor. Då förstår man hur skickligt utformade de är", säger Lasse Råde. Foto: Lasse Råde"En kvinnlig bekant till mig satt och skrev på den tillsammans med sin revisor. Då förstår man hur skickligt utformade de är", säger Lasse Råde. Foto: Lasse Råde
"En kvinnlig bekant till mig satt och skrev på den tillsammans med sin revisor. Då förstår man hur skickligt utformade de är", säger Lasse Råde. Foto: Lasse Råde
"Visserligen är jag hyfsat gammal, men senil har jag inte blivit", säger Lasse Råde, här tillsamans med barnbarnet Elma Råde Foto: Privat"Visserligen är jag hyfsat gammal, men senil har jag inte blivit", säger Lasse Råde, här tillsamans med barnbarnet Elma Råde Foto: Privat
"Visserligen är jag hyfsat gammal, men senil har jag inte blivit", säger Lasse Råde, här tillsamans med barnbarnet Elma Råde Foto: Privat
Det är en massiv vägg av text som finns på baksidan av blanketten från Bostadsupplysningen. Foto: Lasse RådeDet är en massiv vägg av text som finns på baksidan av blanketten från Bostadsupplysningen. Foto: Lasse Råde
Det är en massiv vägg av text som finns på baksidan av blanketten från Bostadsupplysningen.  Foto: Lasse Råde
Blufföretagets blanketter kan lura även den bäste. Foto: Lasse RådeBlufföretagets blanketter kan lura även den bäste. Foto: Lasse Råde
Blufföretagets blanketter kan lura även den bäste.  Foto: Lasse Råde

Lasse höll på att bli bluffakturans offer

Publicerad

Blufföretaget Bolagsupplysningen fortsätter att skicka ut sina blanketter till intet ont anande företagare.

GT:s före detta medarbetare Lasse Råde, var riktigt nära på att gå på bluffen – trots att han fler gånger själv varnat för liknande knep. 

– Nu blir jag jävligt irriterad på mig själv för att jag var så nära att gå i fällan. Det är infernaliskt skickligt gjort, säger Lasse Råde. 

Utan att riktigt undersöka vad som stod på blanketten från Bolagsupplysningen började Lasse Råde skriva i alla sina uppgifter. 

– Det var med vänsterhanden nästan. Utan att riktigt titta på vad jag skrev under, säger Lasse Råde. 

Men någonting i bakhuvudet fick honom att reagera och kika en extra gång på blanketten från Bolagsupplysningen innan han gjorde sig redo att skicka in den.

– Det är nog att man har någon slags kritisk syn innan man skickar iväg saker. Ska jag inte läsa det finstilta? 

 

LÄS MER: Vägpiraterna är tillbaka – stoppade Maria på E6

 

"Hur dum kan man vara?"

På baksidan står hela "erbjudandet" från Bolagsupplysningen. Vid underskrift godkänner man detta erbjudande, som kostar 4 795 kronor årligen.

Den tidigare journalisten har själv skrivit flera artiklar om liknande bluffmakare och personer som gått på deras knep. 

– Jag har ju pratat med de här stackars pensionärerna, men samtidigt tänkt: "Hur dum kan man vara?" Nu blir jag jävligt irriterad på mig själv att jag var så nära att gå i fällan. Det är infernaliskt skickligt gjort, säger Lasse Råde.

Skrev på med revisorn

Han är inte den enda i bekantskapskretsen som har fått blanketten skickad till sig.

– En kvinnlig bekant till mig satt och skrev på den tillsammans med sin revisor. Då förstår man hur skickligt utformade de är, säger Lasse Råde. 

Kvinnan vägrade att betala och anmälde bolaget. Efter ett tag valde Bolagsupplysningen att släppa betalningskravet.

 

LÄS MER: Stjärnkockens hämnd – skickade fiskrens 

 

– Det är därför det är så viktigt att anmäla om man har skickat in den. Det måste man göra, säger Lasse Råde

Han valde att dela med sig av missödet på Facebook, som en varning till sina bekanta.

– Man behöver inte vara senil för att gå på det här. Visserligen är jag hyfsat gammal, men senil har jag inte blivit.

GT har varit i kontakt med Bolagsupplysningen som via mejl svarar:

"Vi svarar dessvärre inte på journalisters frågor då de har en förmåga att vinkla de svar vi ger."

Bolagsverkets varning

"Många företagare har fått ett brev från företaget Bolagsupplysningen.se med erbjudande att lägga till företagsuppgifter på Bolagsupplysningens  webbplats.

Den som tackar ja accepterar enligt det finstilta att betala nästan 5 000 kronor per år i två år, en period som förlängs med 12 månader om den inte sägs upp i tid.

Det är inte Bolagsverket som står bakom detta brev. Det har ingenting alls med Bolagsverket att göra.

Vintern 2017 skickar Bolagsupplysningen åter igen ut en ny version av sin myndighetsliknande blankett som vilselett tusentals företagare".

Källa: Bolagsverket.

Relaterade ämnen
Oskar Dahlgren
Oskar Dahlgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER