Lasse hade ovärderliga fyndet som leksak – staten vill köpa

Föremålet är cirka 1500 år gamalt och enligt experter ovärderligt.
Foto: Privat

Det fick bli en leksak till lille Lasse, den märkliga prylen som hittades i familjen Svenssons trädgård i Borås i slutet av 50-talet.

Nu har prylen undersökts av experter, som menar att den är ovärderlig.

– Jag var beredd att ge bort den gratis, säger Lasse Svensson, 63, som nu har ett ekonomiskt erbjudande från staten att ta ställning till.

Fyndet gjordes i samband med ett rörarbete på villatomten i Byttorp i Borås. Lasse Svensson berättar:

– Det var min fosterpappa som hittade det, men eftersom han inte såg något vidare värde i det så gav han det till mig. Jag var samlare som barn, jag samlade på allt möjligt, och hade det som leksak. Det var tungt och låg bra på flaket till en leksakslastbil som jag hade.

En grannfru som kom på besök misstänkte dock att Lasses leksak kanske inte var så värdelös som man först hade misstänkt.

– Hon tog med det till guldsmeden inne i stan. Han konstaterade att det var guld, berättar Lasse.

Den röda klumpen, med snirkliga ornament, lyftes därför av Lasses leksakslastbilsflak och in i finskåpet i vardagsrummet. Där blev det stående till den dag han flyttade hemifrån.

– Mamma tyckte att jag skulle ha det, säger Lasse.

Lasse: ”Beredd ge bort gratis”

För cirka femton år sedan, Lasse är inte helt säker, tog han trädgårdsfyndet med sig till Ulricehamn där SVT:s ”Antikrundan” var på besök. 

En expert tittade på det och kunde konstatera att det rörde sig om ett svärdsmunbleck av guld, med inläggningar av röda granater och utsmyckad med djurmotiv. Gissningsvis hade det tillverkats någon gång på 500-talet.

– Det ska vara tillverkat i Frankrike och hade inte någon direkt funktion. Det var mer en gåva som skänktes från hövding till hövding. Kanske är det vikingar som har stulit det någonstans, gissar Lasse Svensson.

För runt femton år sedan tog Lasse med sig fyndet och visade upp för ”Antikrundans” experter. Här nuvarande programledaren Anne Lundberg.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Han erbjöd sig att skänka svärdsmunblecket till Historiska museet i Stockholm, men den dåvarande chefen ska inte ha varit intresserad. 

– Jag var beredd att ge bort det gratis, säger Lasse, som för ett drygt år sedan gjorde ett nytt försök att få något museum att ta sig an föremålet.

Han fick napp och svärdsmunblecket lämnades in för undersökning och värdering – enligt lag kan upphittaren nämligen ha rätt till ekonomisk ersättning. 

Erbjuden summa av staten

För Riksantikvarieämbetet har det handlat om ett komplicerat ärende. Det säger handläggare Anna Östling till Nyhetsbyrån Siren:

– Vi har låtit flera externa värderare titta på detta, och deras bedömning är att det skulle vara mycket svårt att sälja. Men det är jätteviktigt att skilja på det marknadsmässiga värdet och det ekonomiska, som vi utgår från vid beslut om inlösen. Rent känslomässigt och vetenskapligt är det värt så mycket mer. Arkeologiska experter beskriver det som helt unikt. Det går egentligen inte att värdera.

Svärdsmunblecket förvaras just nu på Lödöse museum i Lilla Edets kommun.
Foto: METTE MUHLI

I slutändan kom man fram till att erbjuda 60 000 i så kallad inlösen, och det är en summa som Lasse är mer än nöjd med.

– Det blir ett par solcellspaneler av det. Och under alla omständigheter är det är bättre att ett museum tar hand om det, säger han.

Svärdsmunblecket förvaras just nu på Lödöse museum i Lilla Edet och ska genomgå en omsorgsfull konservering. Tanken är att det sedan ska ställas ut för allmän beskådan. Det skriver Nyhetsbyrån Siren.