Lasse, 86: Pensionär och hoverboardförare

– Det är många som beundrar den när jag är ute och åker, säger Lasse Thörn.
Foto: Alexandra Letterfors / SVERIGES RADIO
Lasse Thörn.
Foto: Alexandra Letterfors / SVERIGES RADIO

Är Lasse Thörn, 86, den coolaste pensionären i Gränna?

När han glider fram med sin hoverboard – som han monterat fast på sin rullator – är det svårt att inte svara ja på den frågan.

– Det är många som beundrar den när jag är ute och åker, säger han.

Lasse Thörn, 86, räds inte den nya tekniken. När han såg ett gäng ungdomar komma åkandes på var sin hoverboard blev han genast frälst.

– Jag tyckte att det var en sådan intressant grej! Men jag insåg att jag kan ju inte åka på en sådan utan att hålla i mig i min rullator, säger han.

En hoverboard är en eldriven, självbalanserande plattform på två hjul. Den används ofta som ett slags lekfordon av barn och ungdomar och förs framåt genom att man lutar sig framåt med kroppen. Bromsar gör man genom att luta sig bakåt.

– Det är lite klurigt men man lär sig.

Efter att ha sett ungdomar som lekte med en hoverboard bestämde han sig för att bygga på en på sin rullator, något som P4 Jönköping först uppmärksammade.

– Det var ingen som trodde att det skulle gå. Alla sa bara att det aldrig kommer att gå vägen. Det gjorde mig bara ännu mer intresserad av att lösa det här.

"Många beundrar den"

Och visst var det rätt av Lasse. Nu sitter hoverboarden monterad på rullatorn – och 86-årige Lasse flyger fram på Grännas gator.

– Man ska inte åka mer än 10 km/h, men jag brukar gå upp i 15 eller till och med 20 ibland... Men det är nog inte så bra att göra så egentligen, säger han.

Han berättar att det är många blickar som riktas åt hans håll när han är ute och åker med rullatorn.

– Det är många som beundrar den när jag är ute och åker, säger han.

Stort intresse

Särskilt nyfikna är några skolungdomar som han brukar möta när han går till en skola i området och äter mat.

– De tycker att den är så bra och de säger att de också skaffa en sådan när de blir pensionärer.

Det måste kännas bra?

– Ja. Jag är ju för gammal så jag kan inte dra i gång någon ny firma, men annars hade jag gärna byggt sådana här och sålt vidare. Man märker att det är många som vill kunna köpa sådana här rullatorer med inbyggd hoverboard.