Suzanne Redenfors på Varbergspolisen var förundersökningsledare i ärendet. Foto: PrivatSuzanne Redenfors på Varbergspolisen var förundersökningsledare i ärendet. Foto: Privat
Suzanne Redenfors på Varbergspolisen var förundersökningsledare i ärendet.  Foto: Privat
Lena Jonsson, polis- och tullsambandsman i Pristina. Foto: PRIVATLena Jonsson, polis- och tullsambandsman i Pristina. Foto: PRIVAT
Lena Jonsson, polis- och tullsambandsman i Pristina. Foto: PRIVAT

Läsplattor stals i Varberg – nu återfunna i Kosovo

Publicerad

I mitten av januari fick Deromeskolan i Varbergs kommun påhälsning av tjuvar.

Bytet blev datorer och Ipads som man trodde var borta för alltid – men tack var ett samarbete över landsgränserna är sju av läsplattorna nu återfunna – i Kosovo.

– Vi tänkte att vi gör ett försök för tusan, säger Lena Jonsson, polis- och tullsambandsman i Pristina.

Det var den 19 januari som tjuvar gjorde inbrott på Deromeskolan i Veddinge i Varbergs kommun och stal datorer och läsplattor till ett stort värde, uppger polisen på sin hemsida.

Utanför Lund hittade man dagen därpå ett par datorväskor slängda utmed E22 och man misstänkte att godset tagits utomlands.

Ärendet hamnade på Suzanne Redenfors, förundersökningsledare på Varbergspolisen, bord.

 

LÄS MER: Inbrottsvåg mot skolor i Halland 

 

Spårades till Kosovo

– Jag fick omgående kontakt med Caroline Sandö på Deromeskolan som var väldigt listig och lyckats få fram en position på var läsplattorna befann sig.

Med hjälp av verktyget "Hitta min Ipad" kunde man se att de befann sig i Pristina i Kosovo.

Därefter hörde Suzanne Redenfors av sig till ambassaden i Pristina och Lena Jonsson som är polis- och tullsambandsman. Där började man genast arbeta med ärendet.

– Vi hörde av oss till vår kontakt på polisen i Kosovo och började mata dem med information som vi fick av en väldigt aktiv lärare på Deromeskolan, säger Lena Jonsson.

Någon exakt adress gick inte att få fram men spåren ledde fram till ett kvarter i Pristina där flertalet datorbutiker huserar.

 

LÄS MER: Inbrottstjuvar spårades via läsplatta 

 

Misstänks för häleri

– Det finns väldigt många it-butiker i Pristina, där många inte är större än en spricka i tapeten. Men man gick från företag till företag och till slut fick man en träff.

I en av butikerna fanns sju Ipads som visade sig tillhöra Deromeskolan och man grep då butiksinnehavaren, misstänkt för häleri.

Ipadsen ligger nu hos polisen i Kosovo och väntar på att få åka hem till sin rättmätiga ägare.

– Man har lyckats pinga in fler stulna Ipads i andra delar av Kosovo så vi avvaktar tills vi fått ihop en stor hög som vi kan skicka tillbaka, säger Lena Jonsson.

Lena Jonsson menar att beslaget är viktigt som en brottsförebyggande åtgärd.

 

LÄS MER: Mellan 30-50 dörrar uppbrutna på skola i Varberg 

 

Hyllar polisen i Kosovo

– Det är inte så stort godsvärde men det sänder en väldigt viktig signal i ett litet land som Kosovo där alla känner alla. Sprider det sig att det inte är säkert att ta ner stöldgods från Sverige så vinner vi mycket på det.

Hon passar även på att hylla polisen i Kosovo.

– Vi har ett väldigt fint samarbete och de är väldigt angelägna om att stötta oss.

På Deromeskolan är man glada över att få tillbaka sina läsplattor.

– Det är jättekul att vi kunde få tillbaka några av de som stals. Vi är också väldigt glada att de kämpade med att få tillbaka läsplattorna i Kosovo. Som jag förstod det var det inte alldeles enkelt, säger Caroline Sandö som är lärare samt it-ansvarig på skolan, och den som fick fram positionen på läsplattorna.

 

Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android. 

Love Hansen Siilin
Love Hansen Siilin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER