Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lars Vilks-mötet i
Göteborg blir av

Lars Vilks kommer till Folkets hus på torsdag. Foto: Rickard Nilsson

Samtalet med Lars Vilks på Folkets hus på torsdag kommer att hållas, det blev klart efter säkerhetsmötet mellan arrangörerna och polisen på tisdagen skriver Göteborgsposten.

– Vi har kommit fram till att det går att garantera säkerheten, säger Gustav Nipe, förbundsordförande i Ung Pirat.

– Det kommer att finnas metallbågar som man måste passera, vi kommer att ha flertal inhyrda ordningsvakter och sedan kommer alla att legitimeras säger Gustav Nipe, är förbundsordförande i Ung Pirat som har bjudit in Lars Vilks. Han säger att han inte förstår varför Karlstad och Örebros universitet kände att de inte kunde garantera säkerheten.

– Där var det ju universiteten och inte polisen som sa att det var en säkerhetsrisk men vi har i samråd med polisen nu kommit fram till att det går att genomföra samtalet med rätt säkerhetsåtgärder, säger Gustav Nipe.

Även Mats Gröndahl som är ordförande i Folkets hus-föreningen i Göteborg var med på mötet med polisen och har gett Lars Vilks–bokningen grönt ljus.

– I den mån arrangören Ung Pirat ställer upp på polisens villkor, kommer vi att acceptera bokningen, säger Mats Gröndahl till Göteborgsposten.

Kontrollera vilka som kommer in

Polisens villkor handlar om att arrangörerna måste kontrollera vilka som kommer in, men polisen kommer även själva att vara på plats för att kunna garantera säkerheten. Emelie Kullmyr är biträdande chef på polisen i Göteborg och hon har i uppgift att hantera Vilks-mötet i Göteborg.

– Detta kräver en enorm planering för oss. Självklart har vi förvarnat nationellt om att vi kan behöva hjälp, säger Emelie Kullmyr till Göteborgs-Posten och polisen klassar mötet som en särskild polisinsats.

Yttrandefriheten i första hand

Men Gustav Nipe säger att hans uppfattning av mötet var att det inte finns en förhöjd hotbild mot Lars Vilks än den som tidigare funnits. Han säger också att det just nu är särskilt viktigt att lyfta frågan om yttrandefrihet och att anledningen till att Ung Pirat valde att boka in Lars Vilks till mötet på torsdag var just för att de andra universiteten valt att ställa in sina föreläsningar.

– Det handlar om att yttrandefriheten måste gälla för alla och eftersom Lars Vilks avbokats så många gånger tyckte vi att det är extra viktigt att låta honom komma till tals, säger Gustav Nipe.

Natalija Soko