Lars Vilks kommer till Folkets hus på torsdag. Foto: Rickard Nilsson
Lars Vilks kommer till Folkets hus på torsdag. Foto: Rickard Nilsson

Lars Vilks-mötet i
Göteborg blir av

Publicerad

Samtalet med Lars Vilks på Folkets hus på torsdag kommer att hållas, det blev klart efter säkerhetsmötet mellan arrangörerna och polisen på tisdagen skriver Göteborgsposten.

– Vi har kommit fram till att det går att garantera säkerheten, säger Gustav Nipe, förbundsordförande i Ung Pirat.

– Det kommer att finnas metallbågar som man måste passera, vi kommer att ha flertal inhyrda ordningsvakter och sedan kommer alla att legitimeras säger Gustav Nipe, är förbundsordförande i Ung Pirat som har bjudit in Lars Vilks. Han säger att han inte förstår varför Karlstad och Örebros universitet kände att de inte kunde garantera säkerheten.

– Där var det ju universiteten och inte polisen som sa att det var en säkerhetsrisk men vi har i samråd med polisen nu kommit fram till att det går att genomföra samtalet med rätt säkerhetsåtgärder, säger Gustav Nipe.

Även Mats Gröndahl som är ordförande i Folkets hus-föreningen i Göteborg var med på mötet med polisen och har gett Lars Vilks–bokningen grönt ljus.

– I den mån arrangören Ung Pirat ställer upp på polisens villkor, kommer vi att acceptera bokningen, säger Mats Gröndahl till Göteborgsposten.

Kontrollera vilka som kommer in

Polisens villkor handlar om att arrangörerna måste kontrollera vilka som kommer in, men polisen kommer även själva att vara på plats för att kunna garantera säkerheten. Emelie Kullmyr är biträdande chef på polisen i Göteborg och hon har i uppgift att hantera Vilks-mötet i Göteborg.

– Detta kräver en enorm planering för oss. Självklart har vi förvarnat nationellt om att vi kan behöva hjälp, säger Emelie Kullmyr till Göteborgs-Posten och polisen klassar mötet som en särskild polisinsats.

Yttrandefriheten i första hand

Men Gustav Nipe säger att hans uppfattning av mötet var att det inte finns en förhöjd hotbild mot Lars Vilks än den som tidigare funnits. Han säger också att det just nu är särskilt viktigt att lyfta frågan om yttrandefrihet och att anledningen till att Ung Pirat valde att boka in Lars Vilks till mötet på torsdag var just för att de andra universiteten valt att ställa in sina föreläsningar.

– Det handlar om att yttrandefriheten måste gälla för alla och eftersom Lars Vilks avbokats så många gånger tyckte vi att det är extra viktigt att låta honom komma till tals, säger Gustav Nipe.

Natalija Soko

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER