Lars Vilks, som deltog på mötet i Köpenhamn som utsattes för ett terrordåd. Foto: Rickard Nilsson
Lars Vilks, som deltog på mötet i Köpenhamn som utsattes för ett terrordåd. Foto: Rickard Nilsson

Lars Vilks deltar i debatt i Göteborg

Publicerad

Piratpartiets ungdomsförbund arrangerar en debatt med konstnären Lars Vilks i Göteborg på torsdag.

Ung Pirats ordförande Gustav Nipe säger till Göteborgs-Posten att debatten kommer att hållas i en lokal i Folkets hus.

– Under tisdagen kommer vi att ha en genomgång hur arbetet med säkerheten kring arrangemanget ska läggas upp, säger Johan Ljung, biträdande vakthavande befäl vid polisregion Väst, till GT.

Den 5:e och 6:e mars hålls Mediadagarna på Svenska Mässan i Göteborg. Där var det tänkt att ett panelsamtal med konstnären Lars Vilks och artisten Alexander Bard skulle hållas. Enligt Piratpartiets ungdomsförbund Ung Pirats Facebooksida nekades de på grund av säkerhetsskäl.

Vi måste fortsätta kunna hålla offentliga samtal även om det är farligt, skriver man på Facebook - och gör klart att ett panelsamtal kommer att hållas på annan plats.

– Vi har bjudit in till debatt och hyrt lokal i Folkets hus, säger Gustav Nipe, ordförande i Ung Pirat, till Göteborgs-Posten.

Även Alexander Bard kommer att sitta med i debattpanelen i Folkets hus. Eventuellt kommer fler gäster att bjudas in.

Karlstad universitet ställde med kort varsel in föreläsningar arrangerade av Utrikespolitiska föreningen med Lars Vilks med hänvisning till säkerheten. Detta efter dådet i Köpenhamn.

– Terroristskräcken börjar sätta sina spår, säger Gustav Nipe till GP.

I sin evenemangsbeskrivning på Facebook skriver partiet att panelsamtalet ska handla om "vart yttrandefriheten är på väg, hur våld och hot om våld påverkar samtalet, och om medias och det offentligas roll i detta. Naturligtvis med ett fullgott polisskydd".

Johan Ljung, biträdande vakhavande befäl vid polisregion Väst, säger att bevakningen av evenemanget kommer att hanteras inom ramen för den pågående insatsen, särskild händelse, där polisen bland annat skyddar judiska aktiviteter och platser i Göteborg.

– Polisen kommer att ha en stabsgenomgång under tisdagen där arbetet med säkerheten ska läggas upp, säger han till GT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER