Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Vilks deltar i debatt i Göteborg

Lars Vilks, som deltog på mötet i Köpenhamn som utsattes för ett terrordåd.
Foto: Rickard Nilsson

Piratpartiets ungdomsförbund arrangerar en debatt med konstnären Lars Vilks i Göteborg på torsdag.

Ung Pirats ordförande Gustav Nipe säger till Göteborgs-Posten att debatten kommer att hållas i en lokal i Folkets hus.

– Under tisdagen kommer vi att ha en genomgång hur arbetet med säkerheten kring arrangemanget ska läggas upp, säger Johan Ljung, biträdande vakthavande befäl vid polisregion Väst, till GT.

Den 5:e och 6:e mars hålls Mediadagarna på Svenska Mässan i Göteborg. Där var det tänkt att ett panelsamtal med konstnären Lars Vilks och artisten Alexander Bard skulle hållas. Enligt Piratpartiets ungdomsförbund Ung Pirats Facebooksida nekades de på grund av säkerhetsskäl.

Vi måste fortsätta kunna hålla offentliga samtal även om det är farligt, skriver man på Facebook - och gör klart att ett panelsamtal kommer att hållas på annan plats.

– Vi har bjudit in till debatt och hyrt lokal i Folkets hus, säger Gustav Nipe, ordförande i Ung Pirat, till Göteborgs-Posten.

Även Alexander Bard kommer att sitta med i debattpanelen i Folkets hus. Eventuellt kommer fler gäster att bjudas in.

Karlstad universitet ställde med kort varsel in föreläsningar arrangerade av Utrikespolitiska föreningen med Lars Vilks med hänvisning till säkerheten. Detta efter dådet i Köpenhamn.

– Terroristskräcken börjar sätta sina spår, säger Gustav Nipe till GP.

I sin evenemangsbeskrivning på Facebook skriver partiet att panelsamtalet ska handla om "vart yttrandefriheten är på väg, hur våld och hot om våld påverkar samtalet, och om medias och det offentligas roll i detta. Naturligtvis med ett fullgott polisskydd".

Johan Ljung, biträdande vakhavande befäl vid polisregion Väst, säger att bevakningen av evenemanget kommer att hanteras inom ramen för den pågående insatsen, särskild händelse, där polisen bland annat skyddar judiska aktiviteter och platser i Göteborg.

– Polisen kommer att ha en stabsgenomgång under tisdagen där arbetet med säkerheten ska läggas upp, säger han till GT.