Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lars-Unos oväntade jättefångst efter 50 år

Lars-Uno Bryngeld blev glatt överraskad av jättefångsten.
Foto: PRIVAT
"Det är lite roligt att den här fisken hittar tillbaka igen", säger Lars-Uno Bryngeld.
Foto: PRIVAT

Under måndagen fick bröderna Tomas Bryngeld och Lars-Uno Bryngeld något oväntat i trålen när de var ute och fiskade sill. När de kom in till land upptäckte de en 250 kilo tung blåfenad tonfisk i trålen.

– Jag var 18 år när vi senast fick en tonfisk. Det har alltså gått 50 år innan jag fick min andra, säger Tomas Bryngeld

Tomas Bryngeld har jobbat som fiskare hela livet och har familjeföretaget Bryngeld Fiskeri AB, där även hans bror  jobbar. När de under måndagen var ute i Skagerrak och trålade sill fick de en oväntad bjässe bland fångsten. En blåfenad tonfisk på 250 kilo, som GP tidigare berättat.

– Det var väldigt spännande. Det är en fantastisk fisk, säger Tomas.

Han berättar att hans pappa kunde få 100 fiskar på en dag när han var ute och fiskade under 50-talet. Men under Tomas tid som fiskare har han bara varit med om att ha fångat tonfisk vid ett tidigare tillfälle.

50 år sedan sist

– Jag var 18 år senast vi fick upp en tonfisk. Nu har det gått femtio år innan jag har fått min andra. Det är rätt fantastiskt, säger Tomas.

Tonfisken såldes på fiskauktionen i Göteborg under tisdagen.

– Den gick för 160 kronor kilot. Vi hade väl hoppats på lite mer. Den är fantastisk när de är så färsk och fin, säger han.

Även Tomas bror Lars-Uno Bryngeld var med ute när de fick upp tonfisken.

– Det var lite overkligt, man har bara hört talas om den. Så det var väldigt kul. 

Beståndet har ökat

Han berättar att den har kommit med nätet på grund av att det finns så många av dem nu.

– Det är lite roligt att den här fisken hittar tillbaka igen, säger Lars-Uno. 

Tonfisk får inte fiskas aktivt i svenskt vatten. Enligt Massimiliano Cardinale, forskare på Institutionen för akvatiska resurser vid SLU, blir det allt vanligare med blåfenad tonfisk i Skagerrak, skriver GP.

–  De senaste fem åren har vi sett en ökning av fisken i de här områdena, och många norska båtar har tagit upp riktigt stora blåfenade tonfiskar. Det var dock länge sedan en svensk båt rapporterade om en så stor fångst, säger han till tidningen.