Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lars Norén sjuk - slutar på teatern

Lars Norén slutar som konstnärlig ledare för Folkteatern i Göteborg. Foto: Anna Bergkvist
Dramatikern och regissören Lars Norén, 67, tvingas sluta som konstnärlig ledare för Folkteatern i Göteborg.
Bakom avhoppet ligger långvariga hälsoproblem.
- Han har varit krasslig ett tag och hans läkare har bett honom att ta det lite lugnare nu, säger Ulrika Josephsson, vd för Folkteatern.

FAKTA

Lunginflammation
Lunginflammation orsakas av en inflammation i små blåsor i lungorna. Oftast på grund av virus eller bakterier.
Sjukdomen behandlas med antibiotika och de flesta blir friska inom en månad. Sjukdomen kan slå hårdare mot äldre och små barn eftersom immunförsvaret ofta är lägre då.
Om man har svårt att andas till följd av lunginflammationen kan det krävas behandling på sjukhus.

Lars Norén
Lars Norén har skrivit flera uppmärksammade dramer, bland andra "Natten är dagens mor", och "Kaos är granne med gud". Verken är ofta präglade av relationsproblem.
2008 utkom han med boken "En dramatikers dagbok" som innehöll dagboksanteckningar mellan 2000 och 2005. Boken blev mycket uppmärksammad eftersom Norén gick till hårt angrepp mot ett stort antal svenska kulturpersonligheter.

Lars Norén knöts till Folkteatern sommaren 2008 och förordnandet går ut 2013. Som konstnärlig ledare har Lars Norén varit ansvarig för repertoaren och teaterns konstnärliga inriktning, men från och med årsskiftet träder han tillbaka och får en lugnare roll.
– Hans hälsotillstånd tillåter inte riktigt att han helt uppfyller rollen som konstnärlig ledare, berättar Ulrika Josephsson.
Det är stjärnregissörens lungor som krånglar, under det senaste året har han haft flera svåra infektioner. I kombination med livet som småbarnspappa i Stockholm och ett krävande jobb i Göteborg blev det till slut för mycket. Under hösten drabbades han av lunginflammation.
– Beslutet att inte vara konstnärlig ledare växte fram, han har verkligen försökt komma tillbaka men i samråd med läkaren och oss på teatern tog han det här beslutet, säger Ulrika Josephsson.

"Inte sjukskriven"

Lars Noréns agent, Margareta Petersson, avdramatiserar sjukdomsbilden.
– Han mår bra nu och är inte sjukskriven. Men han är 67 år och pappa till en liten dotter, då handlar det till slut bara om hur mycket man orkar. Att pendla är energi- och tidskrävande, säger hon.

Bryter inte helt

Den uppskattade regissören bryter dock inte helt med Folkteatern. Han kommer även i fortsättningen regissera pjäser och finnas med i kulisserna, men i mindre omfattning än tidigare.
– Den fysiska närvaron minskar men han fortsätter att vara ett konstnärligt stöd och bollplank åt oss, och det är en lättnad. Man saknar alltid de som är borta, säger Ulrika Josephsson som nu tar över rollen som konstnärlig ledare på Folkteatern i Göteborg.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!