Lars Vendel är övertygad om att han med en hårsmån lurade döden. "I första hand är jag glad att jag lever. Men om jag förlorar butiken blir jag fullständigt bedrövad", säger Lars Vendel. Foto: PrivatLars Vendel är övertygad om att han med en hårsmån lurade döden. "I första hand är jag glad att jag lever. Men om jag förlorar butiken blir jag fullständigt bedrövad", säger Lars Vendel. Foto: Privat
Lars Vendel är övertygad om att han med en hårsmån lurade döden. "I första hand är jag glad att jag lever. Men om jag förlorar butiken blir jag fullständigt bedrövad", säger Lars Vendel.  Foto: Privat
Ärendet som Lars Vendel i slutet av januari skulle göra i Karlstad kunde ha blivit hans sista i livet. Han blev påkörd av en drograttfyllerist. Foto: PrivatÄrendet som Lars Vendel i slutet av januari skulle göra i Karlstad kunde ha blivit hans sista i livet. Han blev påkörd av en drograttfyllerist. Foto: Privat
Ärendet som Lars Vendel i slutet av januari skulle göra i Karlstad kunde ha blivit hans sista i livet. Han blev påkörd av en drograttfyllerist. Foto: Privat

Lars nära att dö vid krock med rattfyllo

Publicerad

Frontalkrocken med rattfylleristen kunde ha kostat Lars Vendel, 41, livet.

Han överlevde men riskerar nu att förlora sitt livs passionsprojekt - sin gitarraffär.

– Om jag förlorar butiken blir jag fullständigt bedrövad.

Ärendet som Lars Vendel i slutet av januari skulle göra i Karlstad kunde ha blivit hans sista i livet.

Där riksväg 61 går över i E18 såg Lars hur fordonet framför honom började vingla.

– Sen gick allt fruktansvärt snabbt. Allt jag hann se var ett Volvomärke och två lampor. Sen small det.

I den mötande bilen, som körde på fel sida av vägen, satt en drogpåverkad kvinna som senare dömdes till fängelse för grovt rattfylleri, som Nya Wermlands-Tidningen var först med att rapportera.

"Hade änglavakt"

Lars Vendel är övertygad om att han med en hårsmån lurade döden.

– Jag hann vrida ratten åt vänster men kunde ändå inte komma undan. Det är inget tvivel om att jag hade änglavakt. Det här kunde ha gått rakt åt Sankte Per.

Dagarna och veckorna efter olyckan var Lars Vendel blåslagen och hade ont i bokstavligt talat hela kroppen.

– Jag är fortfarande påverkad av olyckan. Jag har ont i högerhanden, det är ett ligament som är skadat så jag kan inte använda den fullt ut.

Sviterna av kraschen har satt Lars Vendel under hård ekonomisk press. Han driver butiken Vendel Guitar i Kil. Verksamheten hade när olyckan var framme precis fått luft under vingarna. Men nu har de ljusa framtidsutsikterna förbytts i mörker.

– På grund av mina skador har jag inte kunnat hålla deadlines. Jag har förlorat kunder och fått skulder hos kronofogden.

"Glad att jag lever"

Det är inte utan svärta i rösten som han uttalar orden. De senaste åren har han under nätter och helger satsat tusentals timmar på vad han kallar för sitt livs passionsprojekt. Av sitt försäkringsbolag har han fått runt 8000 kronor för förlorad inkomst, sveda och verk, nya kläder och bidrag till en ny telefon.

Han fick också ersättning för den totalförstörda bilen.

– Men de säger att jag inte kan få betalt för förlorade jobb. Dessa tillhör företaget och är inte en del av min inkomst.

Hoppet lever men Lars Vendel har börjat förlika sig med tanken på att han tvingas stänga sin älskade butik. På måndagen lade han ut ett inlägg på företagets Facebooksida och vädjade om hjälp. På tisdagseftermiddagen hade inlägget delats över 2500 gånger.

– Responsen har varit överväldigande. Jag är verkligen rörd. Jag hoppas verkligen att det här ska lösa sig. Men det ser inte bra ut. I första hand är jag glad att jag lever. Men om jag förlorar butiken blir jag fullständigt bedrövad.

Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER