Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars måste betala 500 i tilläggsavgift: "Ocker"

Lars Faring betalade tre kronor för lite på fakturan för trängselskatten. Som många andra bilister upprörs han av påminnelseavgiften på 500 kronor.
Foto: Privat

GÖTEBORG. Tilläggsavgiften för missad trängselskatt fortsätter uppröra bilister.

Lars Faring betalade av misstag tre kronor för lite på en faktura och fick en ny på 503 kronor.

– Tänk om företag hade tagit sådan ränta av sina kunder, säger han.

"Om skatten inte betalas in i tid påförs en tilläggsavgift på 500 kronor", skriver Transportstyrelsen på sin hemsida.

– Jag är inte mot trängselskatten i sig, jag har betalat i tid varje gång, men nu såg jag fel på en siffra. En rimlig påminnelseavgift hade varit på 50-60 kronor. När det sker automatiskt syns det kanske inte att den delvis är betald, en maskin tycker inte att det är orimligt, säger Lars Faring, 66 år, från Sandared.

Han har varit säljare i 35 år och skakar på huvudet åt räntan.

Finns hopp

– Självklart kommer jag att betala, men det är ocker. En påminnelseavgift måste stå i proportion till skulden. Det här är inte rimligt någonstans. Det är ju 16 666 procents ränta, det måste politikerna åtgärda, säger Lars Faring.

Vägtullsutredningen föreslog i februari 2013 att tilläggsavgiften skulle sänkas till 100 kronor vid årsskiftet. Det hände inte, och nu kan det dröja till nästa årsskifte.

Men det finns hopp för de som känner sig orättvist behandlade.

Det går att begära omprövning hos Skatteverket. Om tilläggsavgiften bedöms som oskälig, får man pengarna tillbaka. Över hälften av de som klagade under första halvan av 2013 fick rätt, enligt Västekot.