Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läroböcker kallar Israel för ”djävulen"

Dagens tre största inrikesnyheter.
Irans andlige ledare Ayatollah Khomeini, ansvarig för den islamiska revolutionen i Iran 1979. Foto: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURES
Svenska skolor använder de iranska böckerna i modersmålsundervisning. Foto: Shutterstock

Läroböcker från Iran, innehållandes antisemitism och religiös propaganda, har sålts till svenska skolor. 

Det avslöjar tidningen Världen idag

Via en bokhandel i Göteborg har skolorna köpt böcker där Israel benämns som ”djävulen” och där barnsoldater hyllas. 

En bokhandel i Göteborg har importerat persiska läroböcker från Iran och sålt dem vidare till svenska skolor. Läroböckerna har använts i modersmålsundervisning och en av kommun där skolorna har använt böckerna är Östhammars kommun. 

Det var de – och enhetschefen för modersmålsundervisning, Zacharias Fjellander – som först slog larm om böckerna efter att ha reagerat över bilder på Ayatollah Khomeini och beväpnade barn. 

Till tidningen Världen idag berättar Fjellander: 

– Så jag ringde en kompis som kan persiska och så träffades vi. Han hade haft de här gymnasieböckerna själv och kände genast igen dem. Han sade: ”Oj, oj, det här är inte okej!”. 

Islamistisk propaganda

Enligt Världen idag, och DN som också rapporterat om händelsen, präglas läroböckerna av radikal islamism. Där finns heroiska skildringar av barnsoldater som står upp mot Irans fiender och ungdomar uppmanas att gå i kamp mot judarna – Israel kallas för ”Satan”, eller ”Djävulen”. 

– Jag var inte förvånad på ett sätt, eftersom jag vet att det finns problem med antisemitism och radikal islamism i regionen, men samtidigt förskräckt. Det var ändå en väldigt obehaglig känsla, särskilt när jag förstod att det här kan finnas på flera skolor i Sverige, säger Zacharias Fjellander till Världen idag.

Underleverantören LäroMedia, som förmedlar böckerna till skolorna, har fått dem från Göteborgsbaserade Khayyem Books. 

I en intervju med Dagens Nyheter säger ägaren Homayoun Naemaei att han bara är ”passiv” ägare och inte känner till innehållet i böckerna. 

– Vill du veta min egen åsikt? Jag är emot det. Som iranier, hur ska jag säga, jag accepterar själv inte det här. De här böckerna har jag inte använt till mina barn, säger han till tidningen. 

Skolverket: Ingen makt

Han hävdar vidare att svenska skolor har köpt in de här böckerna i flera decennier och att Iran har producerat de islamistiska läroböckerna sedan 1979. 

Östhammars kommun har efter uppdagandet skickat en skrivelse till Skolverket. I svaret de har fått, skriver Skolverket att läromedel ska överensstämma med läroplaner, kurs- och ämnesplaner – men att detta är skolornas egna ansvar. 

I ett mejl till Världen idag skriver presschefen Mattias Ragert att det som hänt är utanför verkets makt. 

– Skolverket har alltså inget mandat att agera mot enskilda läromedel. Om vi ska få det, behöver regering och riksdag besluta att vi ska ha den rollen, skriver han.