Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: Vandalerna vägrar lämna pensionärerna i fred

280 000 brott anmäldes i region Väst under 2018.
Lars-Ove Blomryd är ordförande för PRO-föreningen Trollhättan södra, som upprepade gånger utsatts för skadegörelse.
Foto: Privat
PRO:s lokaler i området Kronogården i Trollhättan.
Foto: Samuel Stålros/Sveriges Radio
PRO:s lokaler ligger i området Kronogården i Trollhättan.
Foto: HENRIK JANSSON

Vandaler vägrar lämna pensionärerna i Trollhättan i fred.

Gång på gång har PRO-föreningen utsatts för skadegörelse – och nu har det skett igen.

I dagarna är det totalt 28 rutor som krossats.

– Jag vet inte varför de väljer att attackera just oss. Vad har vi gjort mer än att låta människor ha det trevligt? undrar PRO-ordföranden Lars-Ove Blomryd, 73.

Det är vid några olika tillfällen under mellandagarna som vandalerna slagit till nu, tror polisen och kommunen.

Totalt är det 28 fönsterrutor som krossats, i två olika lokaler i området Kronogården: En som PRO huserar i och en som fungerar som en uthyrningslokal.

Lars Ove Blomryd, ordförande för PRO-föreningen Trollhättan södra, ser allvarligt på händelserna men är, som han själv beskriver det, numera luttrad.

– Vi har varit utsatta för det här i några år nu. Jag ser ingen utväg i detta, säger han.

Förra året var de tvungna att sätta in 23 nya glasrutor i sina fönster. Dessutom fick de byta brevlåda sex gånger efter att de rivits ner och förstörts, enligt Ttela.

Och i september, när pensionärer lämnade föreningslokalen efter en bingokväll, utsattes de för stenkastning och glåpord av en grupp barn som väntade utanför.

– Det blev ett väldigt ståhej, men vi fick ändå positiv hjälp av det. Ungdomarna kom till oss och bad om ursäkt med sina mammor och det såg fruktansvärt äkta ut, berättar Lars-Ove Blomryd.

Under mellandagarna har totalt 28 rutor förstörts i PRO:s lokaler i Trollhättan, mest troligt med någon typ av luftvapen.
Foto: Privat

Ordföranden Lars-Ove: ”Varför?”

Efter det, förklarar han, har PRO samarbetat med kommunen genom initiativet ”de utvalda”. Åtta ungdomar kom på besök till dem på lucia.

– Vi har fått fin kontakt med dem. Nu i januari ska vi till fritidsgården och baka tårta tillsammans. Jag tänkte att ”nu jäklar har det hänt grejer”, för det såg väldigt positivt ut. Sedan kommer det här som en smäll på käften säger Lars-Ove Blomryd.

Efter stenkastningen i höstas var det många pensionärer som kände sig otrygga, men efteråt ska stämningen varit trevlig och inga bekymmer uppstått.

Fram till nu.

– Nu kokar det ju igen. Jag vet inte varför de väljer att attackera just oss. Vad har vi gjort mer än att låta människor ha det trevligt? undrar Lars-Ove Blomryd.

Kameror kan sättas upp

Kristina Hedman är säkerhetschef vid Trollhättans stad. Hon känner till vandaliseringen och menar att det finns en dialog mellan kommunen och PRO som hyr lokalen sedan de tidigare händelserna.

– Vi har haft möten med polis och andra som verkar där tillsammans med PRO. Vi har haft in väktare och ordningsvakter på plats och är måna om att våra hyresgäster ska känna sig trygga.

Hennes uppfattning är att skadegörelse generellt ökar under lovdagar.

– Det är ju absolut ingenting vi accepterar, men det är samtidigt ingenting vi kan förebygga så att det helt upphör. Vi gör vad vi kan helt enkelt. Vi ska sätta in okrossbart glas som en åtgärd.

Kan det vara aktuellt att sätta upp övervakningskameror i området?

– Ja, det är en diskussion som förs. Men det finns inga beslut tagna kring kameror just nu, utan det är någonting som vi får ta vidare.

Kristina Hedman är säkerhetschef vid Trollhättans stad.
Foto: Privat

Polisen: ”Varit ett jättebök”

Polisen utreder det inträffade och var på plats under fredagen. Jenny Widén, presstalesperson vid polisen i region Väst, konstaterar att det är hål i rutorna.

– Troligen har man använt någon form av luftvapen mot fönstren, säger hon.

Ola Kleinert är jourhavande förundersökningsledare vid polisen i östra Fyrbodal. Han säger att det inte är helt klarlagt när skadegörelsen ägde rum, och förklarar att polisen inte uppmärksammades om det hela förrän på fredagsförmiddagen.

Några misstänkta finns inte. Det är oklart om de senaste händelserna hänger ihop med de tidigare, likaså om det har något samband med de stökigheter som varit i Kronogården under den senaste månaden.

– Det har varit ett jättebök att få fram det här. Bevakningsföretaget har inte ringt in till RLC (regionledningscentralen, reds. anm.), utan har skickat rapporter till Trollhättans stad som sedan gjort anmälan på nätet. Därför har det blivit lite frågetecken. Men första anmälan ska ha kommit in natten till den 28 december, då krossades 15 rutor. Sedan är det lite oklart när de övriga rutorna förstörts, säger han.

Så skyddar du dig mor åldringsbrott

En av sex äldre personer blev utsatta för brott år 2016, enligt Brå:s rapport från 2018 – så här kan du minska risken för att utsättas.