Larmet: Utbredd sexism och rasism inom organisationen

I måndags kunde GT avslöja hur samtliga av Hyresgästföreningens regionchefer bor i villor, har årslöner på närmare en miljon kronor och generösa avtal.
Hyresgästföreningen Västra Sverige genomsyras av sexism och rasism – det menar sex förtroendevalda kvinnor i en debattartikel.
Foto: Helena Landstedt/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hyresgästföreningen i Västra Sverige genomsyras av kvinnoförnedrande sexism, rasism och ett ”sektliknande skräckvälde”. 

Det larmar sex förtroendevalda kvinnor om i en debattartikel i dag. 

Trots visselblåsarfunktioner upplever kritikerna att de blir nedtystade – och drabbas av repressalier. 

– Tar man upp det så går ”sosse-piskan” inom Hyresgästföreningen och man blir utesluten, säger medlemmen Lisbeth Pipping. 

Samtidigt vägrar förbundsordförande Marie Linder fortfarande att svara på frågor.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Hyresgästföreningen står för alla människors lika värde och rättigheter. Alla människor som delar vår värdegrund ska ha rätt att vara aktiva i föreningen, på lika villkor.” 

Så skriver Hyresgästföreningen på sin hemsida. Man skriver också: ”Hyresgästföreningen ser diskriminering av människor som ett hot mot samhällsutvecklingen. Vi accepterar inte rasism, främlingsfientlighet eller annan kränkande behandling”. 

Men i en debattartikel i GT hävdar nu sex förtroendevalda kvinnor i organisationen att det där bara är floskler. De sex kvinnorna är och har varit aktiva som ordförande och tf. ordförande för olika distrikt i västra Sverige. 

De skriver bland annat: 

Tyvärr är priset för att kunna arbeta ideellt inom Hyresgästföreningen att godta något vi upplever som ett sektliknande skräckvälde, utan rättigheter som är självklara i övriga samhället. I dag ser vi en förening och en organisation som är på väg att implodera. Därför känner vi oss tyvärr nödgade att offentligt ta avstånd från hur vi behandlas inom Hyresgästföreningen”.  

”Pågår häxjäkt” 

I måndags kunde GT/Expressen avslöja hur samtliga av Hyresgästföreningens regionchefer bor i villor och har årslöner på närmare en miljon kronor. 

Granskningen visade också att medlemsavgifterna på 527 miljoner kronor per år inte täcker lönekostnaderna och att förbundsordförande Marie Linder har en fallskärm värd 2,5 miljoner kronor. 

Pamela Möller-Ajani, är ordförande för Hyresgästföreningen Norra Göteborg och en av kvinnorna bakom debattartikeln. Hon och de fem andra förtroendevalda kvinnorna larmar om en kultur där sexism och en nedvärderande syn på kvinnor genomsyrat organisationen i flera år. 

– När vi sitter i grupper och diskuterar på regionmöten eller på medlemsmöten drar ibland förtroendevalda män i höga positioner råa gubbskämt. När jag eller någon annan kvinna opponerar oss drar de i stället ett skämt till som är ännu värre. Folk sitter och skrattar. När det sedan anmäls så läggs det ner, säger Pamela Möller-Ajani. 

Hon hävdar också att det satts i system att anonymt anmäla de förtroendevalda kvinnorna som opponerar sig mot jargongen. Något som ska ha pågått under en längre tid.  

– Det är en häxjakt som pågår inom denna folkrörelse. Man kan bli inkallad till ett förhör i policygruppen och få veta att någon inom Hyresgästföreningen har anmält en, men inte vem. Sen spelar de in förhören. Antingen blir man friad eller utesluten i föreningen. Ibland får man inte ens reda på varför man är anmäld, bara att det finns en anmälan. 

Pamela Möller-Ajani, ordförande HGF Norra Göteborg.
Foto: Privat
Lisbeth Pipping, före detta förtroendevald.
Foto: Gothia Kompetens
Marie Nordin, ordförande HGF Mölndal.
Foto: PRIVAT
Helene Calner, ordförande HGF Frölunda Göteborg.
Foto: PRIVAT
Christina Abrahamsson, fd ordförande HGF Centrum Göteborg.
Foto: PRIVAT
Maria Sjöholm, tf ordförande HGF Östra Göteborg.
Foto: PRIVAT
Pia Leppäniemi, tf Ordförande HGF Angered Göteborg.
Foto: PRIVAT
1 / 7

Införde totalförbud efter fest

Larmen om sexism och rasism inom HGF är inte nya. 2019 tvingades ledningen införa ett totalförbud mot alkohol för anställda. Detta efter att flera anställda dragit grova sexistiska och rasistiska skämt i en mikrofon i samband med en nationell konferensmiddag, vilket Hem&Hyra rapporterade om.  

Under samma fest förekom misstankar om att en person drogats i smyg under festen. Dåvarande förbundschefen Jonas Nygren sa den gången: 

– Rasistiska och sexistiska kränkningar ska inte förekomma. Jag är otroligt trött och irriterad på att enskilda medarbetare inte klarar av det – och det är särskilt tydligt när alkohol är inblandat. 

På grund av de återkommande problemen, och i samband med totalförbudet, skulle Hyresgästföreningens anställda uppdateras i vilken värdegrund som gäller på arbetsplatsen. De skulle också skriva på en ”Uppförandekod”. Dessutom infördes en visselblåsarfunktion som skulle hjälpa anställda som behövde påtala olika problem. 

– Vi har fått exempel på andra händelser inom organisationen som inte är okej. Det är inte bara en fråga om alkohol, det handlar också om attityder och värderingar. Vi måste arbeta för att bryta kulturer som finns i delar av vår organisation, sa Jonas Nygren till Hem&Hyra. 

Det är i det ljuset som Helene Calner, ordförande för Frölunda Göteborg, var med och författade debattartikeln. Efter att ha höjt rösten om situationen ska hon ha blivit hotad med att hennes plats inom organisationen snart skulle vara ledig, hävdar hon: 

– Jag har fått höra flera gånger män som säger ”lilla gumman”. Jag har fått uttryckt till mig att jag ska passa mig för på vems sida jag står på – annars kommer min tid och min karriär på Hyresgästföreningen att bli väldigt kort. 

Vem säger detta?

– Män i den äldre generationen, de kan sitta på olika positioner. De gör anmälningar mot oss när vi inte tycker och tänker som dem. Men om jag kokar kaffe eller skriver protokoll då är jag bra, men har jag mina egna åsikter då är jag obekväm. 

Marie Linder, förbundsordförande i Hyresgästföreningen och före detta kommunikationschef på LO.
Foto: www.pohl.se

Tog upp problemen

Samtliga av de sex kvinnorna i debattartikeln kontaktade i januari månad förbundsordförande Marie Linder för att prata om kvinnoförnedringen inom Hyresgästföreningen.

– Hon sa att jag tar med mig detta och någon återkommer. Sen blev vi kontaktade av Helena Frisk som är ledamot i förbundsstyrelsen, säger Pamela Möller-Ajani. 

I början av februari hade kvinnorna ett digitalt möte med Helena Frisk. 

– Hon var iskall. ”Jag förstår och hör vad du säger”, sa hon. Jag spelade in samtalet för jag vet vilket fulspel de håller på med. Förr var vi rädda, men nu har vi tröttnat, det här måste ut. 

En annan kollega till kvinnorna är Lisbeth Pipping som varit förtroendevald i Göteborg. 

I dag är hon bara medlem och mycket besviken på Hyresgästföreningen. Hennes bild är att rasismen och sexismen inom organisationen är utbredd, trots åtgärderna. 

– Det finns rasism inom föreningen. De ordnar med bussresor till Ullared, den kallas för ”Somaliaexpressen” bland flera förtroendevalda och det används både N-ordet och Z-ordet. När jag påpekar detta eller gör en anmälan säger de att jag bara är för mycket PK, säger Lisbeth Pipping, som 2010 utsågs till ”Årets medmänniska” för sitt arbete mot mobbning. 

Hon säger vidare: 

– Jag gick inte med i Hyresgästföreningen bara för att göra resor till Ullared utan för att göra någonting vettigt i bostadsfrågorna. Regioncheferna som bor i fina villor de har inte problem med mögel och annat som vi som bor i hyreslägenheter många gånger har. Men tar man upp det så går ”sosse-piskan” inom Hyresgästföreningen och man blir utesluten. 

Hyresgästföreningen är i dag partipolitiskt obunden, men Pipping syftar på de historiskt starka banden som föreningen haft till arbetarrörelsen och Socialdemokraterna. Flera av de förtroendevalda har ett förflutet inom partiet. 

Sofia Zouagui, pressekreterare Hyresgästföreningen.
Foto: Hyresgästföreningen / Press

Linder går inte att nå

Via Hyresgästföreningens presstjänst har vi sökt förbundsordförande Marie Linder för att ställa frågor om ordförandens anklagelser. 

Hon vill dock inte ställa upp på någon intervju eller med några svar i artikeln. Pressekreterare Sofia Zouagui säger: 

– Vi kommer att svara på debattartikeln när den kommer och kommer att hantera detta utifrån det, helt enkelt. Vi kommer inte att ställa upp på någon intervju i förväg. 

Varför medverkar ni inte i någon intervju?

– Därför att det handlar om en debattartikel som ska publiceras och vi vill kunna svara på den på bästa sätt. Och då skriver vi en replik på debattartikeln. 

Under torsdagseftermiddagen skickar pressavdelning mycket riktigt en debattartikel. Men den är inte signerad av någon av cheferna. Istället är den undertecknad av fem kvinnor, bland annat Yvonne Sangberg, sekreterare i Hyresgästföreningen Varberg och Britt Dagoberth, ledamot i centrum. 

Kvinnorna skriver: 

Vi känner inte igen oss i beskrivningen att Hyresgästföreningen ”är ett sektliknande skräckvälde” och där kvinnor ses som ”kaffekokerskor och researrangörer”, som flera förtroendevalda inom rörelsen ger uttryck för på GT Debatt. Vi vänder oss emot att man anklagar en hel folkrörelse som innefattar tusentals förtroendevalda. Vi delar inte den bilden”. 

De skriver också: 

Samtidigt är det viktigt att alla upplevelser tas på allvar och utvärderas”. 

Under eftermiddagen får GT via Sofia Zouagui veta att Marie Linder inte kommer att ge några kommentarer till tidningen. När vi ber om en förklaring lägger Zouagui efter ett tag på luren. 

Hem&Hyra skriver dock att de har en bokad intervju med Marie Linder klockan 16.00 på torsdagen.

Hela debattartikeln från kvinnorna finns att läsa här


Syrén: ”Lättare att få tag på Stefan Löfven”

Sex förtroendevalda kvinnor larmar om sexism och rasism inom Hyresgästföreningen i Västsverige – Michael Syrén berättar om granskningen.
Missnöje bland Hyresgästföreningens medlemmar efter avslöjandet om topplönerna.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.