Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmet: Ungdomsgäng har tagit över gallerian

Butiksägaren Sanna Qvist är trött på problemen med ungdomsgängen som hänger i gallerian i Falkenberg. "Det måste få ett stopp" säger hon.
Foto: Privat
Gallerian Kronan Shopping fick utrymmas i måndags när det började brinna på en toalett.
Foto: Privat

Skadegörelse, snatteri, smällare och provokationer – ungdomsgäng härjar i en shoppinggalleria i Falkenberg.

– Det känns hotfullt. Detta måste få ett stopp, säger butiksägaren Sanna Qvist.

I måndags anlades en misstänkt mordbrand på gallerians toalett – och hela byggnaden fick utrymmas.

I måndags började det brinna i shoppinggallerian Kronan i Falkenberg. 

Polisen rubricerar händelsen som mordbrand.

Det är inte första gången allvarliga incidenter inträffat i gallerian. Butiksägare vittnar om problem med både trakasserier och skadegörelse som pågått under ett halvår, något även Hallands Nyheter har rapporterat om.

"Det är jätteobehagligt"

– Det är gäng som hänger här, ungdomar omkring tolv till sjutton år. De använder gallerian som en fritidsgård. De röker inomhus, har kastat in smällare och snöbollar, provocerat kunder med otrevliga kommentarer. Många tycker det är jätteobehagligt. Det har varit stora problem med snatterier och även en hiss har förstörts, säger Sanna Qvist, som driver en Body shop-butik i shoppingcentret.

Hon är trött på att hela tiden vara på sin vakt och hålla koll på vad ungdomarna gör.

– Det känns stressigt och hotfullt. Jag vill att det här ska få ett stopp, säger hon.

Polisen: "Är där så ofta vi kan"

Kommunpolisen Anneli Svensson förklarar att polisen under en tid har försökt ha hög närvaro i gallerian.

– Vi är där så ofta vi kan. Det har varit tillfälligt trygghetsskapande, men sedan har det blossat upp igen. Det handlar om yngre ungdomar som väsnas och stör, och vissa tycker det är väldigt obehagligt. Ungdomarna har inte gjort något fysiskt mot någon, men kan säkert uppfattas som otrevliga, säger hon.

I måndags såg Sanna Qvist hur några ungdomar plockade till sig några Falkenbergsposten-tidningar och gick ner mot handikappstoaletten.

Gjorde high five

– Jag stod och tittade på dem. Det gick några minuter och sedan kom de springande. När de gick ut gjorde de high five. Då fattade jag att de hittat på något, berättar Sanna Qvist.

Sedan gick brandlarmet och det visade sig att någon anlagt en brand inne på en av toaletterna. Räddningstjänsten var snabbt på plats och gallerian utrymdes.

– Det blev helt förstört där nere på toaletten. Det var tur att brandmännen var så snabba, annars kunde det ha gått riktigt illa, konstaterar Sanna Qvist.

Roger Johansson, en av fastighetsägarna, menar att det är svårt att förebygga en sådan händelse.

"Mycket allvarligt"

– Det går inte att ha bevakning på alla ställen i byggnaden. Det är en omöjlighet. Anlagda bränder är mycket allvarligt, och jag tror inte att de här ungdomarna förstår vad det kan bli för konsekvenser, säger han.


LÄS MER: Gängen som sprider skräck i Nordstan 


Händelsen kommer att utredas av grova brottenheten i Halland, ännu finns ingen misstänkt. Tekniker har varit i gallerian och undersökt brandplatsen. 

– Det är en allvarlig händelse. Det har funnits incidenter där tidigare, bland annat en förstörd hiss och att ungdomar besvärat kunder och andra. Ännu har ingen misstänkt förhörts, säger Cecilia Bergsten, gruppchef för grova brott, som inte vill kommentera om polisen har namn på misstänkta personer.


Läs GT:s nyheter i vår app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android