Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: Ungdomar fejkar att de fastnat

Fenomenet har spridit sig till Skaraborg.Foto: SANNA DOLCK / KVP
Foto: Pontus Lundahl / TT Nyhetsbyrån

Fenomenet ”Stuck in the swing”, där ungdomar slår larm och fejkar att de fastnat i en gunga, sprider sig.

Nu har det kommit till Skaraborg, skriver NLT.  

Något som får räddningstjänsten att reagera.

– Ja, det är helt galet och till slut åker vi inte ut på det, säger Fredrik Linusson, räddningschef på räddningstjänsten, till tidningen.

Redan i somras gick polisen i Skåne ut med information kring fenomenet ”Stuck in the swing”, ett beteende som då börjat sprida sig bland ungdomar.

Det hela går ut på att de fejkar att de fastnat i en gunga och sedan filmar räddningstjänsten då de kommer till platsen. 

Ungdomarna sprider sedan filmerna i sociala medier.

”De nödställda har varit barn och ungdomar, ärendena har spridning över hela Skåne. Dylika ärenden är i första hand ett fall för räddningstjänsten, som blir larmade för att hjälpa personen i svår belägenhet”, skrev Skånepolisen bland annat.

Kommit till Skaraborg

Nu har det alltså spridit sig till Skaraborg, vilket NLT tidigare skrivit om.

I förra veckan åkte räddningstjänsten på två larm i Lidköping.

– Det handlar om falsklarm och det innebär egentligen en polisanmälan. Sociala myndigheter bli inblandade och man riskerar att hamna i polisens register. Det kan bli följden av en sådan här grej och det har de nog inte tänkt sig innan de bestämde sig för att fasta i en gunga, säger Fredrik Linusson, räddningschef på Räddningstjänsten västra Skaraborg, till NLT.

Han tillägger att det tar resurser från andra, betydligt viktigare insatser.

– Ja, det är helt galet och till slut åker vi inte ut på det. Men rent teoretiskt kan vi faktiskt få någon som fastnar i en gunga, som inte har något med saken att göra. Men det är klart att vi kommer att prioritera bort det om det är någonting annat, säger Fredrik Linusson till NLT.