Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmet: Tjuvfiskare använder döda personers hummertinor

Säsongens hummerfiske är i gång.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK/BNL
Sex hummertinor per fiskare är tillåtet.
Foto: JAN WIRIDEN

Under måndagsmorgonen drog det traditionella hummerfisket i gång på Västkusten. 

Max sex tinor per fiskare är det som gäller. Men det finns dem som försöker runda regelverket – bland annat genom att använda redskap som tillhör redan avlidna personer.

Något P4 Väst var först med att uppmärksamma.

Första måndagen efter den 20 september är det hummerpremiär. Det är sedan gammalt. Årets säsong sträcker sig från den 27 september till den 30 november. Yrkesfiskare får hålla på ytterligare en månad. 

Men det finns även andra begränsningar. Som att man som fritidsfiskare bara får använda sig av sex tinor. En regel som finns för att bevara hummertillståndet. 

Samtidigt finns det dem som försöker gå runt regelverket. Bland annat genom att fiska med döda personers tinor. Det säger Per-Olof Samuelsson, som är aktiv i ett projekt där man rensar havets botten på gammal fiskeutrustning, till P4 Väst. 

Plockat upp över 2000 ”spöktinor”

– Vi lämnar ju tillbaka alla märkta redskap till ägarna och då har vi sett på vissa märkningar när vi jämfört med länsstyrelsens register att många fiskat med andras redskap, där folk varit avlidna eller kanske inte fiskat på 20-30 år. Man använder andras märkningar och vi tror det är ett sätt att kringgå redskapsbegränsningarna.

Per-Olof Samuelsson säger att utrustningen antingen kan vara stulen eller köpt, det är svårt att avgöra och skiljer sig från fall till fall. 

Projektet som drivs av Sotenäs kommun går ut på att plocka upp så kallade ”spöktinor” har pågått i tre år. På den tiden har man plockat upp över två tusen hummertinor. Men även dem har tjuvarna varit på. 

– Vi såg bland annat det när vi skulle köra in hummertinorna, att det stals mycket. Det är tyvärr en hype vi inte tycker om.

REGLER FÖR HUMMERFISKE

Enbart hummertina får användas. Hummer som hamnar i andra redskap ska genast släppas tillbaka i havet.

Hummertinan ska ha minst två runda flyktöppningar med en diameter på minst 60 millimeter i nedre kanten av varje rums yttervägg.

Fritidsfiskare får högst använda sex tinor, medan yrkesfiskare får ha högst 40 hummertinor.

Redskap ska märkas med kula eller cylinder i färgen röd, orange, gul eller vit. Märkningen ska ange redskapets ägare.

Hummerns minimimått är nio centimeter, mätt från ögonhålans bakkant till huvudsköldens bakkant, så kallad carapaxlängd. Mindre humrar ska genast släppas i havet.

Hummer med rom ska genast släppas tillbaka i havet.

Källa: Hav- och vattenmyndigheten

Förra årets hummerauktion: