Larmet: Stor ökning av illegala spelautomater

Just nu finns misstankar om brott mot lotterilagen alternativt automatspellagen mot flera företagare runtom i Västsverige för att de har elektroniska spelautomater utan tillstånd. OBS! Genrebild.
Foto: Magnus Pettersson

I Västra Götaland är det ett stort problem med illegala spelautomater. Just nu finns misstankar om otillåtna elektroniska automatspel hos flera verksamheter.

På lotteriinspektionen anser man inte att polisen gör vad de kan för att få bukt med problemet som de menar har koppling till den organiserade brottsligheten.

– Illegalt spel är ju en inkomstkälla för de olika gängen runtom i landet, säger Marcus Aronsson, samordnare inom gruppen för illegalt spel.

Just nu finns misstankar om brott mot lotterilagen alternativt automatspellagen mot flera företagare runtom i Västsverige för att de har elektroniska spelautomater utan tillstånd. Det gäller exempelvis en mataffär i Karlstad, videobutik i Lysekil, kiosk på Henån och pizzeria i Göteborg. Totalt rör det sig om åtta aktuella fall där företagarna nu fått en varning. På några av ställena har man haft fyra-fem spelautomater.

Just Västra Götaland är väldigt utsatt för just illegala spelautomater.

– Det finns väldigt många illegala spelautomater vilket vi märker när vi gör våra kontroller, säger Marcus Aronsson, samordnare inom gruppen för illegalt spel.

En av anledningarna till detta tror lotteriinspektionen beror på att intresset hos polisen för denna typ av brott är svalt.

– I just Västra Götalandsregionen har man inte gjort några egentliga krafttag från polisens sida gällande illegala spelautomater, säger Marcus Aronsson.

Inkomstkälla för gängen

Han berättar att de erbjuder polisen stöd i arbetet mot illegal spelverksamhet.

– Sedan har polisen i Västra Götaland mycket annat att göra också. De har ju väldigt mycket gängrelaterad brottslighet. Detta hamnar lite längre ner på skalan och det förstår vi ju. Men det kan vara viktigt att se vad som ligger bakom andra problem. Illegalt spel är ju en inkomstkälla för de olika gängen runtom i landet, säger Marcus Aronsson och fortsätter.

– Det är en illegal verksamhet och det finns en koppling till den organiserade brottsligheten och de tjänar pengar på det när de tillåter de här företagen att verka i området.

Polisens presstalesman berättar att fokus för dem ligger på annat just nu, så som skottlossningar och det kommande valet.

– Man får resursfördela personalen var det brinner just nu. Vi är inte ointresserade, men sedan finns det andra saker som kan prioriteras lite högre i dagsläget, säger Christer Fuxborg.

Han berättar dock att de tidigare gjort tillslag mot verksamheter där man misstänker att det förekommer illegal spelverksamhet, men han är inte insatt i läget just nu.

Tipsas om spelautomaterna

En annan anledning till att det är problem med illegala spelautomater i Västra Götaland är att två av de större utställarna kommer härifrån.

– Det kan vara mycket att man ställer ut i sitt hemmalän, säger Marcus Aronsson

Butiksinnehavarna som har spelautomaterna får en del av vinsten för spelen, men det är andra bolag som ligger bakom själva utställarna till spelautomaterna och de tjänar väldigt mycket pengar. När utställarna ska sälja in spelautomaterna kan de ofta hävda att det är lagligt att ha dem. Men det krävs alltså tillstånd.

Informationen om var spelautomaterna finns får lotteriinspektionen genom tips.

– Det är tips från allmänheten men också från spelare som spelar på de här automaterna själva och deras anhörig. Man vill ha bort de här automaterna för man vill inte fortsätta spela upp sina pengar.