Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: Stökiga ungdomar skapar rädsla på köpcenter

Kristina Hedman, säkerhetschef i Trollhättans stad.
Oden i Trollhättan.
Foto: Google Maps

Stökiga tonåringar skrämmer kunder och personal i gallerian Oden i Trollhättan.

– Det har varit en del ingripanden mot ungdomar och tagits kontakter med föräldrar och socialtjänst, säger Sten-Anders Jakobsson, t f lokalpolisområdeschef Östra Fyrbodal.

Nu samverkar polisen, fastighetsägaren och kommunen  för att komma till rätta med oroligheterna. 

Oden i centrala Trollhättan är en galleria med flera butiker och kaféer.

Under några månader har gäng med ungdomar i tonåren som uppehållit sig i köpcentrumet orsakat stök och oro, vilket Ttela också rapporterat.

– Vi inom polisen är väl medvetna om problematiken och håller vår uppmärksamhet dit. Det har varit en del ingripanden mot de här personerna som varit stökiga där den senaste perioden, säger Sten-Anders Jakobsson, t f lokalpolisområdeschef Östra Fyrbodal.

Han konstaterar att det tagits kontakt med föräldrar och socialtjänst och att det gjorts ingripanden mot ungdomar som varit under 15 år.

”Känt sig störda”

– Kunder och personal har känt sig störda av de här ungdomarna. Jag känner inte till om det varit något våld eller uppenbart ofredande, eller om de bara varit högljudda och stört. Det har dock upplevts som ett problem och varit incidenter då polisen fått rycka in, säger Sten-Anders Jakobsson.

Enligt Ttela omhändertog polisen två ungdomar i söndags efter att de skrämt kunder och personal. Det uppges ha handlat om en 14-åring och en 18-åring.

Kristina Hedman är säkerhetschef i Trollhättans stad och hon konstaterar att det i söndags rörde sig om ett 50-tal ungdomar som skapade oroligheter i gallerian.

”Blivit en samlingsplats”

– Oden har blivit en samlingsplats för ungdomar som är både under och över 15 år. Men detta är inte ett problem som dykt upp just nu. Ungdomar har hängt här från och till länge. Men fastighetsägaren upplever att det har blivit värre. Ungdomarna är högljudda och stökiga, det är skadegörelse och ordningsstörningar, säger Kristina Hedman.

Fastighetsägaren EHF uppger att problemet med oroligheter i gallerian har eskalerat sedan i oktober.

– Det är väl en följd av att det är kallt ute och varmt inne, som gör att de samlas här. Men det är ingen allmän samlingsplats i en galleria. Vi har problem med skadegörelse, klotter och sådant som uppstår, säger Patric Westdahl, projektutvecklare på EHF.

Trollhättans stad, polisen och fastighetsägaren arbetar nu tillsammans för att komma till rätta med den otrygghet som upplevs i Oden.

Fastighetsägaren kommer att styra ordningsvakternas schema så att de finns på plats de tider när behovet är som störst. 

”Behöver hitta orsaken”

På fredagseftermiddagen gick kommunen ut med ett meddelande på sin hemsida där det förklaras vad kommunen gör för att förbättra situationen.

Bland annat kommer trygghetsvandrare att involveras och röra sig mer i centrum, och kommunens säkerhetsavdelning ser över hur ordningsvakterna rör sig över staden.

Kristina Hedman menar att det viktigaste arbetet är det som görs förebyggande.

– Vi behöver hitta orsaken till varför ungdomarna hänger inne i Oden och varför det uppstår störningar. Vi måste jobba med de mjuka värdena. Fältverksamheten som är en del av socialtjänsten jobbar uppsökande, bland annat för att försöka lotsa ungdomarna till fritidsgårdarna och stötta dem, säger hon.