Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmet: Sommarvikarier tar in smitta på sjukhusen

Då går det att vaccinera bort covid-19
Nina Widfeldt chefsläkare på Södra Älvsborgs sjukhus
Foto: Södra Älvsborgs sjukhus

I Västra Götaland har smittan ökat med 50 procent sedan förra veckan. 

Nu larmar chefsläkaren på Södra Älvsborgs sjukhus om att unga sommarvikarier bidrar till smittspridningen. 

– Man får allt ta sitt ansvar och använda munskydd, visir och handskar, säger chefsläkaren Nina Widfeldt till Borås Tidning.

Under vecka 28 konstaterades 377 nya fall av covid-19 i regionen. Det är en ökning med 50 procent från veckan innan. 

Chefsläkaren på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås menar att de fått in smittan på både sjukhus och äldreboende genom unga sommarvikarier som inte tagit sitt coronavaccin. 

– De är inte jättesjuka, men de bär runt på och har mycket virus i sina lungor, säger Nina Widfeldt till Borås Tidning. 

I Sverige behöver inte all vårdpersonal vaccineras, enligt Widfeldt kan det även bero på att man som vikarie inte har kunnat vaccinera sig under våren. 

– Men då får man allt ta sitt ansvar och använda munskydd, visir och handskar. 

Under vecka 28 konstaterades 377 nya fall av covid-19 i regionen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Resor är en riskfaktor

Både Nina Widfeldt och Maria Rangefil, tillförordnad förvaltningschef på vård- och äldreförvaltningen i Borås stad, säger till tidningen att det varken finns någon ökas smittspridning på Säs – eller på kommunens äldreboende.

– Vi har erbjudit alla vikarier vaccin, men alla har inte tagit. Det är klart att vi alltid är oroliga för smitta på våra boenden, men att vikarier skulle sprida den har vi inte haft uppe för diskussion, säger Maria Rangefil. 

Enligt Västra Götlandsregionen är de smittade personerna främst under 30 år och många av fallen går att härleda till resor utomlands. 

– Vi ser tydligt att resor är klar riskfaktor för smitta nu. I många länder ökar fallen med covid-19 igen och svenskarna är ett resande folk, säger ställföreträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall i regionens senaste pressmeddelande.  

Efter tio år som forskningschef hos den amerikanska läkemedelsjätten Pfizer, slår coronapandemin till med full kraft. Plötsligt hamnar Mikael Dolsten, 62 – läkare med rötter i Halland – i hetluften