Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjukhuset larmar: Saknar personal

Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Skaraborgs sjukhus har stora problem med att hitta utbildad personal över sommaren.

Nu larmar vårdförbundet, eftersom man är orolig att personalbristen hotar patienternas säkerhet.

– Det här tär ju på arbetsbördan och arbetsmiljöfrågan blir större eftersom man helt enkelt inte orkar till slut, säger Kerstin Forsberg som är huvudskyddsombud och fackligt förtroendevald i vårdförbundet, till P4 Skaraborg. 

När den ordinarie personalen har semester under sommaren måste den ersättas med vikarier.

Men på Skaraborgs sjukhus har man svårt att hitta ersättningspersonal.

Vårdförbundet larmar nu för att patientsäkerheten kan vara hotad.

– Tidigare år har man pratat om att man är trött, att man inte orkar, att man gråter, har ont i magen och har ångest för att det är så tung arbetsbörda, säger Kerstin Forsberg, fackligt förtroendevald i vårdförbundet till P4 Skaraborg och fortsätter:

– I år har vi hört en annan sak: att man är orolig för patientsäkerheten.

Kompetensen försvinner på semester

Anledningen till att man är orolig för att patienterna far illa är på grund av att kompetensen från sjukhuset försvinner i semestertider. Något som enligt Kerstin Forsberg skapar ännu mer stress hos den personal som faktiskt arbetar under sommaren.

 – Man kan utföra akuta operationer men inget annat. Det här tär ju på arbetsbördan och arbetsmiljöfrågan blir större eftersom man helt enkelt inte orkar till slut säger Forsberg till P4 Skaraborg.

I ett mejl till P4 skriver Chefläkaren Christer Printz att han inte tycker att situationen skiljer sig från tidigare år. Han berättar att de har ett introduktionsprogram för sina sommarvikarier och att man från sjukhusets sida inte kunnat se någon ökad mängd vårdskador under somrarna.