Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Larmet om eleven – innan misstänkta lärarvåldtäkten

Den elev som misstänks för att ha våldtagit en lärare åtalas nu för en rad andra brott. Foto: POLISEN
OBS! Genrebild. Bilden har ingenting med händelsen att göra. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL

Socialtjänsten ansåg att det fanns "anledning att vara orolig för hans beteende och hur fortsättningen ska bli".

Gymnasieeleven uppvisade ingen insikt i sina handlingar, bedömde socialförvaltningen.

Några månader senare sitter han nu häktad misstänkt för att ha våldtagit en lärare i skolans lokaler.

På måndagen den 17 september anmälde en lärare på en gymnasieskola i Jönköpings län en våldtäkt som hon berättade att hon hade blivit utsatt för några dagar tidigare, i skolans lokaler.

Senare häktades en elev i 20-årsåldern som misstänkt på sannolika skäl. Han sitter fortsatt frihetsberövad.

– Han förnekar fortfarande brott. Han är häktad på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt och enligt min uppfattning har bevisläget stärkts under utredningens gång, säger åklagaren Jessica Andersson.

Åklagaren Jessica Andersson. Foto: JAN WIRIDEN

Åtalas för flertal brott 

Samtidigt som polisen försöker ta reda på vad det är som hände på gymnasieskolan har de utrett mannen för helt andra brott vid tidigare tillfällen – och nu har han åtalats för flera sådana.

Han misstänks bland annat för att ha stulit en moped, rattfylleri, flera fall av ringa narkotikabrott och för att ha haft knogjärn på allmän plats. Det misstänks han ha gjort sig skyldig till vid olika tillfällen under en tidsperiod från april i fjol till augusti 2018.

 

 

Vid ett av tillfällena stoppades han av polis efter att ha varit märkbart påverkad av narkotika, enligt åtalet. Vid tillfället hade han också ett falskt körkort. 

– Jag förnekar brott. Jag har inte kört den bilen, säger han i förhör.

Under samma period som de här brotten misstänks ha blivit begångna har eleven även uppmärksammats av socialtjänsten i den aktuella kommunen. I ett yttrande från socialförvaltningen står det bland annat att han blev kallad till socialkontoret vid två tillfällen i april, men att han inte dök upp.

"Undertecknad har därför ingen aktuell kunskap kring vilket stöd han kan vara i behov av för att förändra sitt destruktiva beteende", står det i yttrandet.

"Visar ingen insikt i sina handlingar"

I socialförvaltningens bedömning av honom uttrycker den ansvarige för utredningen samtidigt stor oro. Yttrandet är daterat till slutet av april:

"Utifrån den tidigare kännedom socialtjänsten har kring honom finns det anledning att vara orolig för hans beteende och hur fortsättningen ska bli. Han visar ingen insikt i sina handlingar, förstår inte att hans familj är orolig för honom".

 

 

Den 21 september, efter att eleven – som tidigare dömts för våldsamt motstånd – häktats för våldtäkten i skolan försvarades han samtidigt av sina föräldrar.

– Det kan ha skett missförstånd mellan henne och honom, sa mamman i en intervju med GT, och fortsatte:

– Om någon gör något dumt brukar det märkas i ens beteende. Min son är inte en sådan. Vi är en traditionell familj och han skulle aldrig göra något sådant.

Pappan sade:

– Min son skulle aldrig göra det här.

Skrev på nätet

Läraren skrev kort efter händelsen ett inlägg på nätet där hon i skrift redogjorde för ett övergreppsförlopp och bland annat skrev att ett nej alltid är ett nej.

Hon skrev också att det inte spelar någon roll hur en kvinna ser ut eller vad hon har på sig, och att det aldrig är kvinnan som är problemet när det gäller sexuellt våld.

 

 

Verksamhetschefen på den aktuella skolan, sa kort efter att polisanmälan gjordes: 

– Det är en fruktansvärd händelse, var den än händer. Men självklart är det fruktansvärt att det skett på en skola.

Skolan hade tidigare skickat in orosanmälningar mot eleven till socialtjänsten efter uppgifter om att han har varit inblandad i händelser där det förekommit hot och kriminalitet och av socialförvaltningens yttrande framgår det att de haft kännedom om honom i flera års tid.

GT har utan framgång sökt gymnasieelevens advokat.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!